Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Januara. 2023. Bosna i Hercegovina
Naša stranka ističe da je 9. januar negacija svih vrijednosti na kojima počiva BiH

Obilježavanje dana RS-a 9. januara antiustavan je čin kojem je cilj negacija svih vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina kako onih propisanih ZAVNOBiH-om, tako i onih propisanih u Daytonu. U prvom redu radi se o pokušaju negiranja činjenice da je BiH država svih njenih naroda i građana koji moraju biti ravnopravni na svakom njenom pedlju, navodi se u saopćenju Naše stranke.

U saopćenju se ističe da insistiranje na 9. januaru isključuje Bošnjake, Hrvate i ostale iz ustavnopravnog poretka RS-a jer slavi dan kad je, također neustavno, proglašena republika srpskog naroda u BiH, što je bio direktan poziv na rat i početak agresije.

– Podsjećamo, RS u Daytonu nije određena kao entitet jednog naroda, već svih građana i građanki koji u njoj žive. Svaki pokušaj njene etničke monopolizacije prijetnja je novim nasiljem. Pozivamo sve građanke i građane da odbace obilježavanje ovog datuma i da se zalažu za promovisanje vrijednosti tolerancije, jednakosti i mira u našoj zemlji. Svima onima koji unatoč odluci Suda BiH i Venecijanske komisije nastavljaju insistirati na ovom datumu kao zvaničnom entitetskom prazniku mora se pozabaviti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, saopćila je Naša stranka

Ovog ponedjeljka krivična prijava protiv predstavnika vlasti iz RS-a

Nekoliko boračkih udruženja iz BiH, zajedno s Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, danas će  na adresu Tužilaštva BiH uputiti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, Željke Cvijanović i drugih predstavnika vlasti iz RS-a.

Razlog je obilježavanje 9. januara, odnosno ignorisanje presuda Ustavnog suda BiH, čime se, kako navode, krši Krivični zakon BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision