Thursday, 30. May 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Novembra. 2023. Zanimljivosti
NASA otkrila kisik na Veneri

Otprilike jedna petina gasova u Zemljinoj atmosferi je kiseonik, koji udišemo. Priča o susjednoj Veneri je sasvim drugačija, atmosfera je tamo toksična za nas. Nedavno su, međutim, naučnici NASA u njoj pronašli tragove kiseonika.

Molekuli kiseonika su ono na čemu se zasniva život na Zemlji. U našoj atmosferi to je oko petine svih gasova, azot ispunjava većinu ostatka atmosfere.

Sasvim je drugačije na susjednoj Veneri. Njenom atmosferom dominira 96,5 odsto ugljen monoksida, koji je toksičan za zemaljska stvorenja. Šta je sa ostalih 3,5 odsto?

Nedavno istraživanje Američke svemirske agencije (NASA), u kojem je učestvovala i Njemačka svemirska agencija (DLR), pokazalo se u tih 3,5 odsto nalazi i kiseonik.

U tankom sloju Venerine atmosfere sakriveni su tragovi atoma kiseonika, a istraživači su to otkrili uz pomoć instrumenta SOFIA.

Riječ je o konvertovanoj letjelici Boing 747SP, koja na sebi ima infracrveni teleskop kojim posmatra svemirska dešavanja dok leti kroz stratosferu.

„Tek smo na početku razumijevanja evolucije Venere i zašto se ona toliko razlikuje od Zemlje“, rekao je njemački fizičar i vodeći autor studije Hajnc-Vilhelm Hubers. Takođe je istakao da kiseonik na Veneri ne znači da bi mogao da bude pogodan za život, pošto Zemljani udišu molekule kiseonika, a ne atome.

Kiseonik na Veneri nastaje uz pomoć ultraljubičastog sunčevog zračenja, koje u toksičnoj atmosferi razlaže molekule ugljen-dioksida i monoksida na atome.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision