Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Jula. 2022. Zanimljivosti
NASA objavila fascinantnu fotografiju Jupitera koju je snimio Webb teleskop

NASA je objavila prve snimke svemirskog teleskopa James Webb iz našeg solarnog sistema, na kojima je snimljen plinski gigant Jupiter koji svijetli u infracrvenom svjetlu.

Takođe su vidljivi Jupiterovi sateliti Evropa, Teba i Metis.

Slike, objavljene u četvrtak uvečer na blogu NASA-e , nisu tako visoko obrađene kao pet slika udaljenih galaksija i maglina koje je svemirska agencija podijelila s javnošću u utorak.

Umjesto toga, slike potiču iz podataka prikupljenih tokom Webbove faze puštanja u rad tokom proljeća, kada su operateri usmjerili teleskop na različite objekte kako bi bili sigurni da sve radi kako treba.

Ipak, slike daju naznaku širokog spektra nauke kojom Web može da se bavi, proučavajući ne samo daleke galaksije, već i planete u našem sopstvenom kosmičkom dvorištu. I uprkos tome što su prešli zvanična naučna zapažanja Jupitera, naučnici su rekli da je slika zapanjujuća po svojoj jasnoći i rezoluciji.

“Nisam mogla vjerovati da smo sve vidjeli tako jasno i koliko su bili sjajni”, rekla je Stefanie Milam, Webb-ov zamjenik projektnog naučnika za planetarnu nauku u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard

“Zaista je uzbudljivo razmišljati o mogućnostima koje imamo za promatranje ovakvih objekata u našem Sunčevom sistemu”, dodala je.

Podaci iz Webbove faze puštanja u rad, kao i podaci koji predstavljaju zapanjujuće prve slike koje su podijeljene javnosti u utorak, sada se objavljuju u Mikulski arhivu za svemirske teleskope Instituta za svemirski teleskop radi daljeg proučavanja.

Ali naučnici neće morati dugo čekati prije nego što ovog ljeta počne Webov prvi ciklus službenih naučnih opservacija, program koji će uključivati ​​posmatranja Jupitera, Urana, asteroida i Marsa, kao i najudaljenijih galaksija u svemiru.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision