Monday, 27. May 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Novembra. 2023. Zanimljivosti
NASA došla do novih saznanja o tome kako se topi morski led na Antarktiku

Zahvaljujući istraživanjima objavljenim u časopisima Nature i Earth System Science Data, NASA je došla do novih saznanja u vezi sa sve nižim nivoem morskog leda na Antarktiku.

Novo istraživanje o Antarktiku, uključujući prvu mapu smanjenja ledenog brijega detaljno opisuje kako se nivo morskog leda mijenja.

Najveća neizvjesnost u predviđanju globalnog porasta nivoa mora je kako će se gubitak leda na Antarktiku ubrzati kako se klima zagrijava.

Dvije studije objavljene 10. augusta pod vodstvom istraživača u NASA-inoj laboratoriji za mlazni pogon u južnoj Kaliforniji otkrivaju neočekivane nove podatke o tome kako je ledeni pokrivač Antarktika gubio masu posljednjih decenija.

Jedna studija, objavljena u časopisu Nature, govori o tome kako je topljenje leda – odvajanje leda od fronte glečera – promijenilo obalu Antarktika u posljednjih 25 godina.

Istraživači su otkrili da ivica ledenog pokrivača odbacuje sante leda brže nego što se led može zamijeniti. Ovaj iznenađujući nalaz udvostručuje prethodne procjene gubitka leda s plutajućih ledenih polica Antarktika od 1997. godine. Gubitak leda zbog odvajanja od glečera oslabio je ledene police i omogućio antarktičkim glečerima da brže teku u okean, ubrzavajući stopu globalnog porasta nivoa mora.

Druga studija, objavljena u Earth System Science Data, pokazuje s neviđenim detaljima kako se smanjivanje antarktičkog leda, kako se okeanska voda otapa, proširilo sa vanjskih rubova kontinenta u njegovu unutrašnjost, gotovo se udvostručivši u zapadnim dijelovima ledenog pokrivača u prošlosti. U kombinaciji, komplementarni izvještaji daju do sada najpotpuniji pogled na to kako se nivo leda mijenja.

Većina antarktičkih glečera teče u okean, gdje završavaju plutajućim ledenim policama debljine do tri kilometra i prečnika 800 kilometara. Police leda djeluju kao podupirači glečera, sprečavajući led da jednostavno sklizne u okean. Kada su ledene police stabilne, one imaju prirodni ciklus razlaganja i nadopunjavanja koji održava njihovu veličinu prilično konstantnom tokom dugoročnog perioda.

Ali posljednjih decenija, okean koji se zagrijava destabilizira ledene police Antarktika topeći ih odozdo, čineći ih tanjim i slabijim. Satelitski visinomjeri mjere proces stanjivanja tako što bilježe promjenjivu visinu leda, ali do ove studije nije bilo sveobuhvatne procjene o tome kako bi klimatske promjene mogle utjecati na teljenje širom kontinenta.

Detaljne objašnjenje dala je NASA u svom izvještaju.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision