Friday, 3. December 2021.
Unsko-sanski kanton 0° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Septembra. 2021. Zanimljivosti
Narod Maori pokrenuo peticiju za promjenu naziva Novog Zelanda u Aotearoa

Partija naroda Maori (Te Pati Maori) na Novom Zelandu pokrenula je peticiju kojom zahtijevaju promjenu službenom imena Novog Zelanda u Aotearoa što predstavlja naziv na autohtonom jeziku ove zemlje.

Čelnici partije koja zastupa interese naroda Maori, Rawiri Waititi i Debbie Ngarewa-Packer, izjavili su kako ova partija želi uskladiti naziv zemlje s jezikom Te Reo Maori što je ujedno jezik ovog autohtonog naroda.

“Davno je prošlo vrijeme kada je Te Reo Maori vraćen na pravo mjesto kao prvi i zvanični jezik ove zemlje. Mi smo zemlja Polinezije – mi smo Aotearoa. To je ime koje će ujediniti našu zemlju. Drugi pokušavaju ovu temu iskoristiti za podjele. Novi Zeland je nizozemsko ime. Pobogu, čak su i Nizozemci promijenili ime iz Holandija u Nizozemska”, rekli su zvaničnici.

Peticija osim zahtjeva za promjenom imena zemlje također poziva vladu Novog Zelanda da vrati originalne nazive za sva mjesta i gradove na Te Reo Maori jeziku do 2026. godine.

“Tangata whenua (ljudi zemlje op.a.) su bolesni do smrti zbog toga što su imena naših predaka osakaćena i zanemarena. Ovo je 21. stoljeće i to se mora promijeniti. Dužnost je vlade da učini sve što može da vrati punopravni status našeg jezika. To znači da on mora biti dostupan na televizijama, radiju, putokazima i u obrazovnom sistemu”, stoji u peticiji.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern još se prošle godine osvrnula na zvaničnu promjenu naziva države te je izjavila kako to nije opcija koja je razmatrana, ali da joj je drago da u javnom prostoru sve češće čuje i naziv Aotearoa.

“Bez obzira na ‘problem’ mijenjanja imena zemlje, to ne mijenja činjenicu da Novozelanđani sve češće za zemlju govore Aotearoa i mislim da je taj potez i više nego pozitivan”, rekla je Ardern.

Peticija za promjenu naziva države dolazi 49 godina nakon što su pokrenuti zahtijevi za uvrštavanje jezika Maora u službenu komunikaciju Novog Zelanda što je na kraju i urodilo plodom te je jezik i zvanično uvršten kao službeni jezik države.

“Poštujemo ljude koji su se nosili s tim izazovom. U 2021. godini mi nastavljamo njihovu borbu kako bismo stvorili bolju Aotearou za generacije koje dolaze iza nas”, rekao je zvaničnik stranke Rawiri Waititi

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision