Friday, 13. December 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
[bsa_pro_ad_space id=9]

25. Juna. 2023. Zanimljivosti
Napravite sočnu bonbon baklavu

Postoji više verzija baklava, a jedan od njih je i ova neobična takozvana bonbon baklava. Turski prijevod ove baklave je dagnja, a možete je pronaći i pod nazivom smokvica.

Osim što je drugačijeg oblika nego tradicionalna baklava, ističe se i nešto drugačijim okusom i načinom pripreme.

Sastojci za jufku su:

  • 400 grama brašna
  • 150 mililitara vode
  • dvije kašike pavlake
  • jedna kašika suncokretovog ulja
  • jedna kašičica šećera
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Sastojci za fil su:

  • 800 mililitara mlijeka
  • 120 grama griza
  • minimalno 250 grama orašastih plodova (tradicionalno idu pistacije, ali možete dodati i neke druge vrste)

Sastojci za agdu su:

  • 500 grama sitnog šećera
  • 600 mililitara vode
  • jedan vanilin šećer
  • limun (opcionalno)

Dodatni sastojci su:

  • 200 grama putera
  • griz za posipanje jufke

Priprema:

Prvo trebate napraviti agdu, jer treba da bude hladna. Stavite vanilin šećer, sitni šećer i vodu u šerpu te kuhajte na laganoj vatri. Kada proključa, ostavite je još nekih desetak minuta i onda dodajte jednu krišku limuna. Sklonite s vatre i neka se dobro ohladi.

Fil pravite tako što ćete u šerpi kuhati mlijeko i griz sve dok se smjesa ne zgusne. Bitno je da smjesu konstantno miješate. Kada je gotova. prebacite je u plastičnu posudu i prekrijte je pvc folijom.

Za smjesu će vam biti potrebni i usitnjeni orašasti plodovi, koje ćete naknadno dodavati.

Sada je red da pravite jufke. Umijesite sve sastojke za tijesto i onda ga podijelite na četiri jednaka dijela. Ostavite ih između 30 i 60 minutan na podlozi od brašna i prekrijte pvc folijom kako se ne bi osušile.

Kada je jufka spremna, razvucite je na podlozi od brašna i gustina. Razvucite jufku što tanje i povremeno je pospite gustinom i brašnom. Namotajte tijesto na oklagiju pa stisnite krajeve prema sredini kako bi se stvorili nabori, koji su ključni za izgled ovih baklavica.

Ponovo ih malo razvucite i onda u razmacima na sredini jufke dodajte fil i preko kašičicu orašastih plodova. Preklopite ih obje strane. Krenite ih oblikovati s jedne strane kako bi istisnuli zrak i formirali oblik bombonice.

Nožem razdvojite ove baklavice i redajte u tepsiju podmazanu puterom. Kada poredate sve baklavice, prelijte ih rastopljenih puterom, ali prvo ga procijedite tako da ne koristite mliječni dio koji se stvorio na površini istopljenog putera.

Baklavu pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni najmanje 30 minuta pa provjerite je li rumena. Kada je gotova, zalijte je hladnom agdom.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision