Četvrtak, 10. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 8° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Septembra. 2020. Zanimljivosti
Napravite sami bademovo mlijeko bez konzervansa ili nepoznatih dodataka
U ovom koraku prilagođavate okus mlijeka svojim željama. Za slađi napitak u blender ubacite 3 hurme (prvo izvadite koštica) ili kašiku meda, komadić iskorištenog štapića vanilije i prstohvat soli. Za malo drugačiju aromu stavite kašikicu cimeta i komadić narančine kore. Sakrijte malo veličanstvene kurkume u mlijeko ili napravite čokoladnu verziju sa kakaom ili rogačom. Dovoljno je malo dodatka za aromu, jer stajanjem se okusi pojačavaju. Kada ste u žurbi ili vam nedostaju ostali sastojci, pojednostavnite i izblendajte samo vodu i bademe.

Vidjeli ste da ispod spiska osnovnih sastojaka imate drugi dio sa dodacima. To su mali trikovi velikih majstora. Ako ne želite eksperimentirati, da biste upotpunili okus mlijeka koristite ovaj trik od četiri elementa: masno, kiselo, slano i slatko. Mlijeko već ispunjava uvjete za masnim. Dodavanjem hurmi, limuna i soli ćete zaokružiti sve okuse.

4. Cijeđenje

Procijedite mlijeko kroz veliku sterilnu gazu gustog tkanja, tako što ćete unutrašnjost velike posude obložiti tkaninom, ali da krajevi gaze prelaze krajeve posude. Posuda tokođer mora biti čista, kao i flaša u kojoj ćete čuvati mlijeko. Nečistoće će uzrokovati da se mlijeko brže pokvari.

Za prvi pokušaj uradite postupak cijeđenja barem iz dva puta. Sigurnije je biti strpljiv i postupak ponoviti nekoliko puta umjesto da cijelu količinu mlijeka cijedite odjednom jer će se preliti u neželjenim i nepredviđenim smjerovima.

Spojite vrhove gaze tako da je obuhvatite jednom rukom što niže a ispod šake će se formirati bubreg ili balon pun mlijeka. Drugom rukom pažljivo pritišćete bubreg pazeći da mlijeko curi u posudu.

U krajnjem slučaju poslužit će čista stara pamučna majica, čak i ako papirni kuhinjski ubrus stavite u sito da filtrira cijeđenje. Ali nećete uspješno procijediti mlijeko ako koristite samo sito, jer pulpa prođe. Tako ćete imati više taloga te neugodan opor okus i brašnast osjećaj u ustima kada pijete mlijeko. To vam možda neće biti problem ako ćete mlijeko koristiti samo za kaše i muslije. Međutim, svakako je bolje procijediti da dobijete glatki napitak. Iako izgleda malo neuredno, brzo ćete steći praksu.

5. Sada kada ste cijelo mlijeko procijedili u zdjelu treba ga pažljivo presuti u staklenu bocu sa čepom. Čuvajte ga u frižideru. Trajat će 3 dana sigurno, možda i 5 prije nego se pokvari.

6. Poslije cijeđenja vam je ostala pupla tj. meso od badema. Nemojte je bacati. Iskoristite je kao dodatak muslijima ili smoothijima, napravite brašno od badema dehidracijom pulpe na najmanjoj temperaturi u pećnici ili odmah napravite kuglice od kokosa i hurmi.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision