Saturday, 25. May 2024.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Marta. 2024. Sport
Napravili stadion, skupili igrače i kreću u avanturu: Od ljeta nova reprezentacija u FIFA porodici

FIFA porodica će od 2024. godine biti bogatija za još jednu fudbalsku reprezentaciju, a riječ je o reprezentaciji Maršalovih Otoka koja će biti priključena zoni u Okeaniji i svakako još jedna u nizu egzotičnih selekcija.

Prema geografskom pogledu, Republika Maršalovi Otoci je otočna država u Tihom oceanu, sjeverno od Naurua i Kiribatija, istočno od Saveznih Države Mikronezije i južno od američkog otoka Wake.

Država se sastoji od 29 atola i pet izoliranih otoka, a glavni grad je Majuro gdje živi dvije trećine stanovništa, a prema posljednjim podacima Maršalovi Otoci broje oko 56.000 stanovnika.

Ova otočna državica je prije tri godine počela formiranje fudbalske reprezentacije, nisu još uvijek odigrali prijateljsku utakmicu. Prvo ih je poremetila korona, a nakon toga i potrebna adiminstracija za pristup Okenaskoj zoni.

Sredinom 2024. godine odigrat će prvu prijateljsku utakmicu u hiatoriji, a igrat će protiv selekcije Mikronezije koja također u planu ima da se uskoro prridruži FIFA-i, ali su duže na sceni u okenaskom krugu. Da se Maršalov Otoci ozbiljno žele posvetiti fudbalu pokazuje i podatak da su u glavnom gradu Majuru izgradili stadion kapaciteta 2.000 sjedećih mjesta, riječ je o stadionu Track and Field.

Ova okeanska država nema svoju fudbalsku ligu, ali rade i na tome, a prvenstvo bi trebalo početi od naredne 2025. godine i kako stvari stoje brojat će samo četiri kluba jer nema više trenutno regsitrovanih.

Što se tiče reprezentacije to su većinom momci amateri s otoka, ali u Fudbalskom savezu Maršalovih Otoka su već u ptorazi za fudbalerima koji imaju porijeklo iz ove otočne države, a igraju po nekim evropskim klubovima. Iako će to biti jako teško, vjeruju da mogu i na taj način pojačati reprezentaciju.

Stadion u Majuru, glavnom gradu Maršalovih Otoka

Kvalifikacije za Mundijal 2030. godine prvi izazov

Maršalovi otoci će igrati većinom prijateljske utakmice do prvenstva Okeanije gdje bi trebali imati i prve zvanične utakmice. Nova reprezentacija u FIFA porodici navjerovatnije će igrati kvalifikacije za Mundijal 2030. godine jer je kasno da se priključe kvalifikacijama za Mundijal 2026. godine.

Upravo period od naredne četiri godine do početka kvalifikacija za Mundijal 2030. godine žele da iskoriste da odigraju što više prijateljskih utakmica, ali i da pokušaju formirati i iskristalizirati roster reprezentacije.

Španci su otkrili Maršalove otoke u 16. stoljeću, a u 18. stoljeću bili su pod britanskom vlasti sve dok ih nije preuzeo SAD početkom 20 stoljeća, a od 1979. godine postali su samoupravno područje, ali i danas imaju pomoć od SAD-a.

Iako su amaterska reprezentacija sigurno da njihovo pojavljivanje znači FIFA-inoj porodici, a pored Maršalovih Otoka uskoro bi se trebao pridružiti i Grenland.

Još neke države i samoupravne jedinice imaju u planu formiranje fudbalskih reprezentacija i pridruživanje FIFA porodici, a prema nekim podacima do 2030. godine FIFA bi mogla imati čak 220 registrovanih Fudbalskih saveza.

ZADNJE VIJESTI IZ Sport

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision