Wednesday, 24. July 2024.
Unsko-sanski kanton 28° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Maja. 2024. Bosna i Hercegovina
Nakon hitne mjere Suda: Pušten program Federalne televizije!, FTV najavila krivične prijave

Nakon što je od jučer ujutro signal FTV-a bio ugašen, odlukom Suda je donesena mjera u kojoj je naloženo da BHRT mora pustiti signal.  Program se ponovo počeo emitovati sinoć u 19:30 sati.

„Brzina i ekspeditivnost kojim je sud, počevši od toga da je jutros ugašen naš signal, donio odluku o privremenoj mjeri koja se odnosi na Upravu BHRT-a, koja je na najrigorozniji način prekinula signal i emitiranje programa Federalne televizije nezapamćen u savremenom svijetu, govori, prvo o dubini nezakonitosti u koju su se upustili kompletna Uprava, s Upravnim i Poslovodnim odborom, i s Belminom Karamehmedovićem na čelu, i s druge strane, također to govori da ima zrno pravne države u ovom društvu i da se imamo čemu nadati – pravda i zakon pobjeđuju“, kazao je direktor RTFBIH Džemal Šabić, dodavši:da se pravna borba koja se tiče krivičnih prijava protiv kompletne Uprave BHRT nastavlja svojim pravnim tokom, jer učinjeno je duboko nezakonito djelovanje.

Direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović se oglasio nakon što je Općinski sud u Sarajevu donio privremenu mjeru kojom se nalaže da BHRT odmah pusti program FTV-a. Karamehmedović je kazao da će ispoštovati sudsku odluku.- Na nama je da ispoštujemo odluku Suda tu nema nikakvih dilema. Imamo pravo na žalbu koju ćemo svakako iskoristiti. O privremenoj mjeri se ne raspravlja ona se provodi i već smo povuli odluku o privremenom obustavljanju usluga prema RTV FBiH – rekao je Karamehmedović u programu BHRT-a.Dodao je da prema odluci koju su dobili ispada “da se šalje poruka da usluge FTV-u pružaju džaba”.

Podsjećamo, poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine je donio odluku da od srijede 8. maja 2024. godine od 06:00 sati privremeno uskrati pružanje usluga Radio televiziji FBiH.

Iz Federalne radio-televizije su se oglasili povodom ove situacije, pozivajući na razum i suradnju rukovodstva BHRT-a. Naglasili su da prekid realizacije političkih emisija na FTV-u ograničava pravo građana na informisanje i dovodi do velike materijalne štete za RTV Federaciju BiH.

Napominjući da su redovno plaćali svoje obaveze BHRT-u do prekida naplate RTV takse krajem 2023. godine, iz FTV-a su istakli da su sada suočeni s nedostatkom osnovnih prihoda.

Pozvali su BHRT da potpiše Ugovor sa Elektroprivredom BiH kako bi se osigurala zakonska raspodjela RTV takse, što bi omogućilo nesmetano emitiranje programa i očuvanje javnih emitera.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision