Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Decembra. 2014. Svijet, Vijesti
Nakon glasanja u UN-u: Palestinci planiraju nove poteze

Neusvajanje rezolucije o državnosti u Ujedinjenim narodima lekcija je za Palestinu, izjavio je izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman. “Neuspjeh rezolucije Palestincima treba biti lekcija da se provokacijama i pokušajima uvođenja unilateralnih mjera Izraelu neće postići ništa, čak naprotiv”, izjavio je Lieberman.

“Svaka država koja uistinu želi promovirati rješenje nekog sukoba mora se odgovorno ponašati i Palestincima jasno predočiti da se odluke donose isključivo putem pregovora”, dodao je ministar. Izrael je saopćio da je “zadovoljan” odbijanjem palestinske rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a koja zagovara okončanje okupacije palestinskih teritorija u dvije naredne godine, javlja Fena. “Svaki Izraelac koji želi mir s našim susjedima može biti samo zadovoljan rezultatima ovog glasanja”, rekao je na državnom radiju zamjenik ministra vanjskih poslova Tzahi Hanegbi, nakon što je sinoć Vijeće sigurnosti odbacilo palestinsku rezoluciju o okončanju okupacije Izraela. Palestinski zvaničnici su rekli da njihovo rukovodstvo planira naredne poteze i očekuje se određivanje datuma za pridruživanje Palestine Međunarodnom krivičnom sudu. Glasanje u UN-u je bilo udarac za arapsku kampanju, čiji je cilj podsticanje međunarodne akcije kako bi se osnovala nezavisna palestinska država. Palestinci već dugo najavljuju da će se učlaniti u Međunarodni krivični sud kako bi tužili Izrael za ratne zločine. Međutim, članstvo bi također moglo izložiti Palestince sličnim optužbama, navodi AP.

Palestinski pregovarač Saeb Erekat najavio je da će zvaničnici održati danas “vrlo ozbiljan sastanak” i da bi mogli odrediti datum za podnošenje zahtjeva za članstvo u Međunarodnom krivičnom sudu i drugim međunarodnim agencijama. Izrael se protivi kampanji za učlanjenje, optužujući palestinsku stranu da izbjegava mirovni proces. “Neće biti više čekanja, oklijevanja i usporavanja. Sastat ćemo se i donijeti odluke”, najavio je Erekat.

Nakon kraha mirovnog procesa u aprilu, nezadovoljno palestinsko rukovodstvo pokušalo je izdejstvovati šire međunarodno priznanje za palestinsku državu.

U novembru 2012. Generalna skupština UN-a unaprijedila je palestinski status u svjetskom tijelu od entiteta posmatrača u državu nečlanicu.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision