Saturday, 1. October 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Maja. 2014. Vijesti, Zanimljivosti
Najveća džezva na svijetu proslavila deseti rođendan

Najveća džezva na svijetu, koju je za firmu “Vispak” izradio sarajevski kazandžija Nasir Jabučar, na Međunarodnom sajmu turizma u sarajevskom centru “Skenderija” jučer je proslavila deseti rođendan, tačnije deset godina od upisa u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća posuda za pripremanje i služenje kafe.

Domaća kafa

Povodom toga, ali i u okviru promotivne kampanje “Vispakovog” proizvoda “Zlatna džezva”, izložena je na sajmu u “Skenderiji”, gdje svi zainteresirani posjetioci mogu degustirati autentičnu bosansku kafu.

Ova bh. atrakcija od prvog predstavljanja javnosti, 2004. godine na otvorenju Starog mosta u Mostaru, obišla je mnoge svjetske destinacije. Oduševila je i Istok i Zapad, kazao nam je Jabučar, te u mnoge svjetske metropole odnijela autentični miris Bosne.

– Od Kine i zemalja Dalekog istoka, Turske, Austrije, Njemačke i zemalja regiona, svugdje su ljudi pokazali veliko zanimanje da probaju našu domaću kafu iz džinovske džezve. Do sada je okrijepila kafom oko 3,5 miliona osoba. Sajam je izuzetna prilika i da bh. građani ponovo popiju pravu bosansku kafu iz najveće džezve – kazao je Jabučar.

Poseban ukus

Kafa iz ove veličanstvene posude je posebnog ukusa, tvrdi njen tvorac, a za pripremu napitka potrebno je najmanje dva i po sata.

– Džezva ima zapreminu od 800 litara, a potrebno je 65 kilograma kafe da bi bila dovoljno dobrog ukusa. Drago mi je što je svjetska javnost prepoznala nešto bosansko, što će u pozitivnom svjetlu prezentirati našu baštinu i autentični bh. proizvod – ističe sarajevski kazandžija.

ZADNJE VIJESTI IZ Vijesti Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision