Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Decembra. 2022. USK
Nacionalni spomenik Kuća Nurije Pozderca biće konačno rekonstruirana

Kuća Nurije Pozderca bit će obnovljena u cjelosti. Danas je u Cazinu sa izvođačem radova potpisan ugovor o potpunoj rekonstrukciji ovog nacionalnog spomenika.

Ugovor je vrijedan oko 540.000 KM i predviđa temeljitu rekonstrukciju kompletnog objekta koji datira još iz 1819. godine.

Bilo je zakonskih izmjena i projektiranje je, nažalost, uzelo dosta vremena. Kao i to što su brojne nadležnosti na zavodima za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa kantona i Federacije. Ali, evo danas je napokon i taj svečani trenutak kada smo sve to priveli kraju, potpisali ugovor i u dolazećoj godini očekujemo da će rekonstrukcija biti završena i da će objekat biti predat javnosti na upotrebu kao nacionalni spomenik, objavio je gradonačelnik Cazina.

Potpuno uređenje ovog objekta od ogromnog je značaja za Cazin u svakom smislu jer, osim što je jedan od zaštitnih znakova Grada, ovaj nacionalni spomenik bit će napokon korišten kao nacionalno blago te će doprinijeti i turističkoj ponudi Cazina.

Prve aktivnosti na uvrštavanju ovoga objekta na listi spomenika kulture od značaja za BiH, kao i osiguravanje početnih sredstava za njegovu rekonstrukciju započele su u vremenu kada je u Ministarstvu civilnih poslova BiH funkciju zamjenika ministra obavljao Senad Šepić, Cazinjanin, historičar i jedan od najvećih zagovarača očuvanja kulturnog identiteta našeg kraja i naroda.

Svi radovi trebali bi biti okončani u narednoj godini.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision