Tuesday, 21. May 2024.
Unsko-sanski kanton 17° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Marta. 2023. Zanimljivosti
Na Uskršnjem ostrvu otkrivena nova statua koja je bila potopljena posljednjih 200 godina

Naučnici su krajem februara na Uskršnjem otoku u koritu isušene lagune smještene usred vulkanskog kratera pronašli još jedan misteriozni kip.

Poznate kao Moai, za velike kamene skulpture ljudskih figura se i do danas ne zna ko ih je isklesao i postavio na otočiću u Pacifiku, navodi se u reportaži časopisa National Geographic, navodi NBC.  

Do sada je na Uskršnjem otoku otkriveno više od 1.000 Moai statua, no vjerojatno ih ima mnogo više.

Mada su mnogi stekli dojam kako se radi samo o isklesanim glavama (tako obično ove tajnovite statue od vulkanskog kamena vidimo na fotografijama), kipovi zapravo imaju torzo; iako su mnoge od njih još uvijek djelomično ili potpuno ukopane u tlo. 

U prosjeku statue dosežu četiri metra visine i teže oko 10 tona. Najveća od njih “El Gigante”, a visoka je 21 metar i teži nevjerojatnih 200 tona. Većina kipova je iz nekog razloga leđima okrenuta prema moru, navodi National Geographic. 

Najstariji kipovi pronađeni na otoku datiraju iz 1300. godine, a najmlađi iz kasnog 16. ili ranog 17. stoljeća.

Arheologinja Jo Anne Van Tilburg, direktorica Projekta statue s Uskršnjeg otoka, smatra da su ih izradili Polinežani koji su ovaj otok otkrili oko 1000. godine te razvili napredne društvene, političke i vjerske sisteme iz kojih su i proizašli Moai. 

Naime, postoji povezanost između moaija, naroda Rapa Nui i sličnih monolita pronađenih oko Polinezije.

Stručnjaci smatraju da ovi kipovi potiču iz zajedničke religije – čak i ako ne izgledaju uvijek slično.

Rapa Nui su vjerovali da su njihovi poglavari direktni predstavnici bogova i da će nakon smrti ponovno postati božanstva.

Naučnici tako pretpostavljaju da su vjerovatno izrađivali kipove kako bi privremeno zadržali duhove predaka.

“Moje mišljenje je da su Moaiji neka vrsta spremnika u koje su hvatali te duhove i držali na sigurnom kako bi mogli pomagati onima koji su još uvijek živi”. rekla je Van Tilburg. 

Kip je 21. februara pronašao tim volontera s tri čileanska univerziteta koji surađuju na projektu obnove močvare u krateru vulkana. 

Zanimljivo je da je posljednjih 200 ili 300 godina laguna bila duboka tri metra, što znači da tamo u tom periodu ni jedno ljudsko biće nije moglo postaviti Moai – navode članovi tima i dodaju kako ga za sada ne planiraju maknuti s tog mjesta. 

Novootkrivena moai statua visoka je 1,6 metara, a pronađena je kako leži na boku i gleda u nebo. Vulkan Rano Raraku i njegovi moaiji spadaju u Svjetsku baštinu UNESCO-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision