Wednesday, 22. September 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Avgusta. 2021. Region
Na protestima na Cetinju prisustvovalo 12,5 hiljada Crnogoraca

Na protestima na Cetinju se danas okupilo hiljade građana, a prema nezvaničnim informacijama crnogorskih medija koje su dobili iz policije bilo je čak 12,5 hiljada građana.

Crnogorski nacionalisti su nezadovoljni činjenicom da će 5. septembra u Cetinjskom manastiru biti ustoličen mitropolit Srpske pravoslavne crkve Joanikije. Ovim okupljanjem su htjeli pokazati da on nije dobrodošao u taj manastir, tačnije da je Cetinje oduvijek, na više nivoa, pripadalo Crnogorcima, a ne SPC.

“Ne branimo mi srpskom patrijarhu da ustoliči svojeg namjesnika koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnome i vječitome simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode”, poručili su aktivisti na protestima u svom govoru.

Prisutni su sa sobom nosili crnogorske zastave, baklje i transparente na kojima je pisalo “Crnogorska crkva u Cetinjskom manastiru”, “Odustanite, ne brukajte se”, “Imam li ja pravo na svoju crkvu!?”, “DPS je nagrđen nikakav, ali ste vi veća go*na”.

Sa skupa je poručeno još i “da druge domovine sem Crne Gore” nemaju, te da neće dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimilaciju i nipošto utapanje u srpski svijet, a masa je uzvikivala i “Nije ovo Srbija”.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision