Wednesday, 21. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Decembra. 2023. USK
Na području USK najnižu cijenu vode plaćaju stanovnici Velike Kladuše, a najvišu u Cazinjani

Formiranje cijene vode, koliko god bilo ekonomska činjenica, u našoj zemlji je to socijalno, ali i političko pitanje. Vlasti na lokalnom nivou najčešće za povećanjem cijena posežu kada je poslovanje vodovodnih poduzeća upitno. Nakon što se cijena vode nije decenijama mijenjala, a poslije drastičnog rasta cijene električne energije u protekle tri godine, mnoga poduzeća bila su prisiljena podići cijenu svojih usluga.

Trenutno najnižu cijenu vode po metru kubnom na području USK  ima Velika Kladuša i to 0.90 pfeninga. Samo 10 pfeninga manje, pitku vodu plaćali su donedavno i stanovnici Ključa. „Mi smo bili prisiljeni prije par mjeseci povećati cijenu  pa smo sa 0.80 cijenu podigli na 1 KM. To je  prvo povećanje nakon 15 godina, na koje smo se odlučili zbog većih troškova. Tu nije uvršteno povećanje struje od 1.januara, vidjet ćemo koliko će iznositi. – rekao  je Ekrem Šarić, stečajni upravitelj JP „Ukus“ Ključ.

Istu cijenu vode plaćaju i stanovnici Bosanske Krupe. Pokušaj da se ova cijena poveća nije dobila zeleno svjetlo u Gradskom vijeću. Za 30 pfeninga cijena je viša u Bosanskom Petrovcu. Razloga je mnogo ali je uglavnom riječ o enormnom trošenju električne energije tokom ljetnih mjeseci.

„Cijena je utvrđena još u prošlom sazivu OV i cijena je 1.30 po metru kubnom.“  – kaže Mahmut Jukić načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Višu cijenu vode dobili su i Bišćani i to nakon višegodišnjih zahtjeva lokalnog Vodovoda.   Dok su to građani na svojim računima osjetili  tek prošloga mjeseca, cijena vode u USK trenutno je najviša u Cazinu i s PDV-om iznosi  1.57 KM.

Ono što naglašavaju u svom poduzećima je da bez obzira što je cijena vode viša, najava novog poskupljenja električne energije  za privredu od 1.januara mnoge će prisiliti da razmišljaju novim korekcijama cijene vode.

Izvor: rtvusk.ba

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision