Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Januara. 2023. Bosna i Hercegovina
Na obilježavanje 9. januara Ustavni sud stavio je tačku, sav teret sad je na državnom tužilaštvu

U Istočnom Sarajevu održana manifestacija povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. januara, datuma kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Uprkos presudama Ustavnog suda BiH, vlast u Republici Srpskoj ovaj datum obilježava i slavi kao i prethodnih godina.U obraćanju u Istočnom Sarajevu Dodik je rekao da je Republika Srpska spremna da brani svoju slobodu i uživa u njoj, te da je u Srpsku dobrodošao svako ko je za mir na ovim prostorima. Dodik je poručio da je Republika Srpska i narod u njoj ponosan na slobodu i spreman da je odbrani.Na obilježavanje 9. januara u Republici Srpskoj, brojne reakcije. Od domaćih do međunarodnih. Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnesena je krivična prijava zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda BiH.Na obilježavanje devetog januara reagovali su i predstavnici međunaorodne zajednice u BiH: OHR, ambasada SAD-a, navodeći, između ostalog, da je proslava neustavna. I iz Evropske unije jasna poruka o proslavi Dana Republike Srpske i ordenu kojim je odlikovan predsjednik Rusije, Vladimir Putin.

Evropska zajednica odbacuje proslavu Dana Republike Srpske na osnovu presude Ustavnog suda BiH, koji se, kako kažu, mora poštovati. Evropska unija počiva na vladavini prava, te je sve suprotno tome udaljavanje od evropskog puta, poručeno je u reagovanju..

Na obilježavanje 9. januara Ustavni sud stavio je tačku, sav teret sad je na državnom tužilaštvu

Budući da je tema izostanka kažnjavanja nepoštivanja odluka Ustavnog suda već godinama aktuelna, na dan obilježevanja 9. januara kao Dana RS-a koji je već u dva navrata pred Ustavnim sudom osporen kao takav, brojni bh. političari nastavljaju pozivati državno tužilaštvo da upotrijebi dostupne mehanizme i kazni one koji kršeći odluke najvišeg državnog suda djeluju neustavno. Podsjetimo da je Ustavni sud donio ne jednu, već dvije odluke, jednu 2015. a drugu 2019. godine kojom je uvtrđena neustavnost proslave 9. januara kao Dana RS-a.Na obilježavanje 9. januara kao praznika Ustavni sud BiH stavio je tačku, a sav teret sada je na državnom Tužilaštvu dok osim krivične, u BiH nedostaje i političke odgovornosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision