Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Decembra. 2022. Svijet
Na granici se sukobili indijski i kineski vojnici

Indija je objavila da se njihova vojska na granici sukobila s kineskom vojskom, što je prvi sukob u duže od godinu dana.

Sukob se desio 9. decembra u sektoru Tawang u saveznoj državi Arunachal Pradesh koja se nalazi u istočnom dijelu Indije. U sukobu su lakše povrijeđeni vojnici obje države.

Kako je objavila agencija Reuters, povrijeđeno je najmanje šest indijskih vojnika, a Kina se još nije očitovala o sukobu. Kako su saopćile indijske vlasti, komandanti obje vojske su imali sastanak kako bi se uspostavio “mir” i “spokoj”.

Ove dvije države dijele 3.440 kilometara sporne granice koja se naziva Linija stvarne kontrole (LAC). Riječ je o granici s lošom demarkacijom. Rijeke, jezera i snježni pokrivači na tom području za posljedicu imaju to da se granična linija može pomjerati.

Kako je objavio BBC, dvije najveće vojske na svijetu se na mnogim graničnim lokacijama susreću lice u lice. Tenzije povremeno eskaliraju u sukobe. Međutim, obje zemlje od juna 2020., kada se desio veći sukob, rade na deeskalaciji. U spomenutom sukobu u regiji Ladakh poginulo je 20 indijskih i najmanje četiri kineska vojnika. Sukobili su se palicama i to je bio prvi sukob na tom području sa smrtnim ishodom nakon 45 godina.

Još jedan sukob desio se u januaru prošle godine kada su povrijeđeni vojnici obje države. Taj sukob se desio na granici između indijske države Sikim i Kine, području koji se nalazi između Butana i Nepala. U septembru ove godine obje strane su se usaglasile da se povuku iz spornog područja zapadno od Himalaja, prenosi BBC.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision