Sunday, 4. June 2023.
Unsko-sanski kanton 22° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Marta. 2023. USK
Na aerodromu Željava u Bihaću krenulo deminiranje dva miliona kvadrata teritorije

Deminerski timovi Oružanih snaga na bivšem vojnom aerodromu “Željava” u Bihaću provode akciju deminiranja terena kako bi se lokacija očistila od NUS-a i samim tim postala bezbjednija za dalje planove.

Akcija deminiranja počela je 13. marta ove godine, a realizovat će se do 30. novembra u periodu od 8:30 do 15:30 sati, a sredstva za deminiranje terena osigurana su iz budžeta Bosne i Hercegovine.

“Radi se deminiranje oko dva miliona metara kvadratnih teritorije koja se nalazi u BiH. Plan je da se tehničko izviđanje i čišćenje, odnosno deminiranje terena završi u narednih 18 mjeseci“, kazao je Aladin Bajrektarević, šef Regionalnog ureda Centra za uklanjanje mina u BiH BH MAC.

Deminiranje područja Željave, kako je rečeno za Klix.ba iz AK Željava, posebno je značajno s aspekta sigurnosti građana, ali i realizacije planova stavljanja istog u privrednu i turističku funkciju, posebno ako se uzme u obzir da se radi o međudržavnom prostoru na kojem je Republika Hrvatska izvršila deminiranje sa svoje strane granice.

U strategiji Vijeća ministara BiH planira se da se sve sumnjivo opasne površine u BiH deminiraju do kraja 2027. godine.

Prema postojećim analizama, samo u Unsko-sanskom kantonu minama je pokriveno još 86 miliona metara kvadratnih.

Aerodrom Željava kod Bihaća smješten je u dvije države. Turistički dio, onaj interesantniji, smješten je u Hrvatskoj, a piste koje se nalaze u BiH uskoro će biti i registrovano sletjelište aviona generalne avijacije koji bi dolazili iz Evrope u našu državu.

Željava je nekada bio najveći aerodrom na prstoru bivše Jugoslavije, a uništen je 1992. godine.

Član AK Željava Hamdija Mešić ranije je za Klix.ba kazao da projekt deminiranja terena košta oko 150.000 eura te da će nakon završetnog posla ući u projekt registracije letjelišta.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision