Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Mur: Među političarima više zajedničkog nego u prošlosti – Dodik: Predstavljaćemo Srpsku; Čović: Vlast u BiH besmislena bez SNSD-a

Zbog pune pažnje međunarodne zajednice, inicijative EU i saznanja da građani BiH nisu zadovoljni, vjerujem da će vlasti biti brže formirane, da će biti stabilnije i praktičnije, kaže DŽonatan Mur, šef Misije OEBS u BiH.

Mur je rekao da ima osjećaj, da među političarima u BiH ima više zajedničkih ciljeva nego u prošlosti. Za inicijativu Velike Britanije i NJemačke o novom pristupu pridruživanja BiH Evropskoj uniji, naveo je da je to velika stvar. – Ona je rezultat intenzivne saradnje unutar EU, saradnje sa SAD i sa drugim državama. Najvažnije je da su narod i ekonomsko stanje u BiH prioriteti. Dobro je što su reakcije političara na inicijativu EU pozitivne i što to nije samo govor o praznim principima, nego o konkretnim potrebama naroda. Naravno, postoji još političkih obaveza koje BiH mora ispuniti na putu ka EU – kaže Mur. U vezi s izabranim političkim snagama u BiH, Mur misli da izborni rezultati nisu isti kao 2010. i 2006. godine, kao i da postoje nove političke partije.

– Možda je puno istih političkih ličnosti na sceni, ali je važno da aktivno razgovaraju o uspostavljanju vlasti i mnogo ranije su počeli nego prije četiri godine. Tada ni godinu dana nakon izbora nije bilo ozbiljnih razgovora. Sada razgovaraju s različitim strankama – smatra Mur. Naveo je da ne zna koliko će trajati formiranje vlasti i kakva će ona biti na nivou BiH i FBiH. Mur vjeruje da će zbog pune pažnje međunarodne zajednice, inicijative EU i saznanja da građani BiH nisu zadovoljni, vlasti biti brže formirane, da će biti stabilnije i praktičnije. – Možda će me taj osjećaj i prevariti, ali čini mi se da sada među političarima ima više zajedničkih ciljeva nego u prošlosti. Kad putujem po BiH, na lokalnom nivou vidim da uslovi za život nisu savršeni, ali sam vidio ljude koji imaju nadu i želju uložiti nešto u svoje zajednice i opštine – rekao je Mur.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će SNSD, ako ne bude dio parlamentarne većine u BiH, i dalje baviti politikama koje za cilj imaju da u Sarajevu adekvatno predstave Republiku Srpsku i srpski narod.

Lider HDZ-a Dragan Čović rekao je, gostujući u emisiji “Indirektno”, da je izvršna vlast u BiH nezamisliva bez SNSD-a koji je u Republici Srpskoj formirao vlast i da nema razloga da se između HDZ-a i SNSD-a ne nastavi partnerski odnos koji traje godinama. Noć izbora odlučila je ko će u Republici Srpskoj formirati vlast, kaže Dodik. Važno je da je jedna politička koncepcija dobila podršku građana i da ima snagu i sposobnost da se napravi čvrsta većina. “Republika Srpska ima većinu, u prošlom skupštinskom sazivu smo imali 46 poslanika, a sada imamo 44. SNSD je pobijedio i na nivou BiH, gdje takođe imamo najveći broj poslanika”, rekao je Dodik.

Saradnja SNSD-a sa HDZ-om, kaže Dodik, godinama je korektna i nikada nije bila usmjerena protiv nekog trećeg. A Dragan Čović ni večeras nije jasno precizirao s kim bi HDZ trebalo da formira vlast u BiH – sa SDA oko kojeg se okupila opozicija iz Srpske ili sa SNSD-om. Ponavlja, postignuti dogovori moraju se poštovati, a odgovor na pitanje ko će imati većinu u BiH ostavlja za 9. decembar, kada će se, kaže, svi morati izjasniti u vezi s tim. “Praviti vlast bez onih koji su na nižim nivoima formirali vlast je bepredmetno”, ponovio je Čović. Potpisani sporazumi, kaže Čović, daleko su od datih obećanja, tek treba sjesti za sto i sve dogovoriti. Ipak, jedno je, ističe, izvjesno.

“U svakoj varijanti nastojaću da pokažem da je izvršna vlast u BiH besmislena bez SNSD-a koji je formirao vlast u Republici Srpskoj, kao i HDZ i SDA, ako formiraju vlast u Federaciji BiH, zaključio je Čović”. A SNSD, najavljuje Dodik, u ime Republike Srpske u Sarajevo ide kao predstavnik Republike Srpske i predstavnik srpskog naroda. “Kao prdstavnici entiteta idemo kao neko ko je formirao vlast u Srpskoj, a kao predstavnici naroda kao neko ko je dobio najveću podršku”, rekao je Dodik. Republika Srpska nije i neće biti kočnica BiH na putu ka Evropi, kaže Dodik. Čović optimističan, očekuje da će BiH kandidatski status dobiti za godinu i po.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision