Thursday, 30. June 2022.
Unsko-sanski kanton 31° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Septembra. 2016. Bosna i Hercegovina, Vijesti
MUP RS: Povoljno stanje sigurnosti – Čubrilović: Sankcije mogu samo pogoršati stanje u BiH

U Republici Srpskoj (RS)   održava se referendum o 9. januaru kao danu tog bh.entiteta, i pored odluke Ustavnog suda koji ga  je ocijenio neustavnim i izrekao privremenu mjeru zabrane referenduma. Dodik: Potpuno sam zadovoljan. Šarović: Nadam se da vođa nije slijep. MUP RS: Zadovoljavajuća sigurnost.

 Dodik: Potpuno sam zadovoljan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik   izjavio je:

“Mogu da izrazim potpuno zadovoljstvo činjenicom što će narod u RS iskoristiti svoje pravo da se opredijeli vezano za referendumsko pitanje i posebno na činjenici što se sve održava u jednoj stabilnoj i mirnoj atmosferi”

Čubrilović: Sankcije mogu samo pogoršati stanje u BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović kazao je danas nakon glasanja na zabranjenom referendumu o Danu RS kako očekuje da će tenzije nakon njega opasti, da će smanjiti retorika koje je prema njegovom mišljenju bila bespotrebna i da će se građani potpuno umiriti.

“Mislim da ovaj proces koji se odvija u BiH je previše zaokupirao pažnju i političara i građana. Imamo dosta problema na koje moramo da se skoncentrišemo”, rekao je Čubrilović dodavši kako se nada da će veliki broj građana RS izaći na glasanje.

Istakao je kako ne zna da li će šta poduzeti visoki predstavnik kada je riječ o sankcijama, ali da “zna da NSRS radi po zakonu i poštuju zakonske propise”.BiH

Šarović: Sve će se znati nakon referenduma, nadam se da vođa nije slijep

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović,  izjavio je da, s obzirom da je Ustavni sud zabranio referendum, sve će znati nakon referenduma. Šarović je glasao u glasačkoj jedinici u Istočnom Sarajevu, a nakon toga izjavio da će 9. januar uvek biti vezan za lidere SDS, čiji je član od 1990. “Ne vjerujem u lažne patriote. Uvijek sam volio RS i kada joj je bilo najpotrebnije. Oni koji su danas glasni, da joj zatreba vjerovatno bi prvi pobjegli”, rekao je Šarović. S obzirom na to da je održavanje ovog referenduma zabranjeno odlukom Ustavnog suda BiH, Šarović kaže da će se sve znati nakon njegovog održavanja. “Narodna skupština RS nije povukla svoju odluku. Vidjećemo šta će biti. Nadam se da vođa nije slijep”, rekao je Šarović.

MUP RS: Povoljno stanje sigurnosti

MUP RS saopćio je da je sigurnost  na glasačkim mjestima,  na kojima se glasa  o neustavnom referendumu o danu RS , kao i na području cijele RS  povoljno i da sve aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom. Dodaju da Štab entitetske policije prati i preduzima mjere i radnje s ciljem održavanja povoljne sigurnosne situacije u RS .

Reakcije građšana Banjha Luke, koje su anketirali novinari BHRT-a kreću se od onih u kojima se želi da “RS opstane”, preko želja d aje ovaj događaj ujedinio vlast i opoziciju do očekivanja da će se 9. januar i slaviti kao dan RS.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision