Thursday, 28. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Augusta. 2023. USK
Muftija Kudić razgovarao sa ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić u svom uredu u Bihaću je razgovarao sa ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona Edvin Alijanović. Muftijstvo bihaćko sa svojim organizacionim jedinicama je u svom djelovanju veoma blisko i intenzivno sarađuju sa ovim ministarstvom, a pogotovo je saradnja izražena kroz obrazovne ustanove Islamske zajednice: medresu „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu i Islamski pedagoški fakultet u Bihaću. Također se značajna saradnja ostvaruje i kroz predmet Islamska vjeronauka u osnovnim i srednjim školama Unsko-sanskom kantonu.

„Drago mi je što smo danas u ovom sastavu razgovarali o brojnim temama od zajedničkog interesa. Iskoristio sam priliku da čestitam ministru Alijanoviću imenovanje na ovu poziciju, te na ostvarenim rezultatima u dosadašnjem radu, od čega posebno ističemo Zakon o osnovnom obrazovanju USK, koji je usvojen i koji će, nadamo se, predstavljati iskorak u boljem i kvalitetnijem odgoju i obrazovanju. Sretan sam što predstavnici naših institucija prepoznaju Islamsku zajednicu kao faktor stabilnosti i ističu kvalitetan odnos prema široj društvenoj zajednici, a pogotovo što naše obrazovne ustanove i naši vjeroučitelji imaju afirmativnu ulogu u odgojno-obrazovnom procesu Unsko-sanskog kantona. Drago nam je da su od ove godine udžbenici vjeronauke uvršteni na spisak besplatnih udžbenika za učenike osnovih škola. Zahvalio sam se cijenjenom ministru i njegovim saradnicima što, uprkos brojnim izazovima, uspijevaju odgovoriti zahtjevima koji se stavljaju pred njih i nadamo se još intenzivnijoj saradnji na projektima od značaja za širu društvenu zajednicu.“ – istakao je muftija Kudić.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona Edvin Alijanović se zahvalio cijenjenom muftiji Kudiću na prijemu i veoma ugodnom i korisnom razgovoru. Predstavio je resor iz kojeg dolazi, a pogotovo se referisao na novi Zakon o osnovnom obrazovanju koji je netom usvojen u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Izrazio je zadovoljstvo što je i kao nastavnik održavao saradnju sa obrazovnim ustanovama i Islamskom zajednicom u cjelini.

„Zahvalan sam cijenjenom muftiji na ovom prijemu i na veoma konstruktivnom razgovoru. Infrastruktura s kojom raspolaže Islamska zajednica je uvijek bila na raspolaganju i institucijama kantona, kada su u pitanju medresa u Cazinu i Islamski pedagoški fakultet, na čemu smo iznimno zahvalni. Razgovarali smo i o kurikularnoj reformi u kojoj su uključeni i članovi tima ispred Islamske vjeronauke. Drago mi je da je Vlada USK na naš prijedlog usvojila odluku o kupovini udžbenika za sve naše učenike. Od ove godine i udžbenici vjeronauke će biti besplatni, što do sada nije bio slučaj. Imali smo i neke razgovore oko ustupanja prostora za neke naše obrazovne ustanove koji nemaju kvalitetno rješenje i dogovorili da ćemo to pitanje rješavati na nivou operativnih grupa. Drago mi je da muftija Kudić i njegovi saradnici rade brojne kvalitetne projekte i da pored svojih primarnih obaveza, imaju razumijevanje i podršku za sve projekte koje su od koristi i značaja za naše društvo u cjelini.“ – naglasio je ministar Alijanović.

Na ovom prijemu su prisustvovali i rukovodioci obrazovnih ustanova Islamske zajednice; dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić, direktor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu prof. Zuhdija Handanović, koordinator za Islamsku vjeronauku Muftijstva bihaćkog Mensur-ef. Ćehić i Sabahudin-ef. Begić, sekretar Muftijstva. U pratnji ministra Alijanovića je bila sekretar Ministarstva g-đa Albijana Trnavci.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision