Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Decembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Može li NSRS zakonom zaštititi Dodika od sudskih procesa?

Vlast u Republici Srpskoj nastavlja predlagati i donositi zakone koji na ruku idu uglavnom njima. Tako će NSRS već na narednom zasjedanju raspravljati o Zakonu o imunitetu. Prema ovom prijedlogu, imunitet neće imati samo zastupnici u NSRS-u, već i predsjednik i potpredsjednik entitetske vlade. Ovaj zakon u praksi bi značio da se protiv zvaničnika entiteta RS ne može voditi krivični postupak. Pokušaj je ovo, tvrde opozicija i analitičari, da se zaštiti režim, ali i Morad Dodik, protiv kojeg se, podsjećamo, već vodi sudski postupak, a naredno ročiste zakazano je za sljedeću sedmicu.

Zakon najavljuje Nenad Stevandić – predsjednik entitetske skupštine. On navodi da je zakon neophodan jer Narodna skupština u suprotnom gubi smisao ukoliko oni koji provode njene odluke mogu da krivično odgovaraju. Kao okidač za donošenje takvog zakona navodi aktivnosti visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i proces protiv milorada Dodika i direktora Službenog glasnika RS-a pred Sudom Bosne i Hercegovine.

„Imamo na sceni prikriveni državni udar koji radi visoki predstavnik, a koji se temelji na mogućnosti da zakoni u NSRS-u ne budu objavljivani. Jer ako će ljudi koji ih objavljuju biti inkriminisani, a mi koji ih donosimo imati imunitet, to je, onda, obesmišljavanje institucija predsjednika NSRS-a i samog NSRS-a i kraj parlamentarizma“, rekao je Stevandić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision