Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Decembra. 2014. Svijet, Vijesti
Moskva: NATO destabilizuje sjevernu Evropu – NATO ne da garancije Rusiji da neće primiti Ukrajinu

Rusija smatra da NATO destabilizuje sjevernu Evropu i baltičke zemlje, između ostalog i vojnim vježbama u tom području, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksej Meškov.

“Šta rade komandant NATO-a u Evropi Filip Bridlav i ostali? Pokušavaju da destabilizuju najstabilniji region u svijetu – sjevernu Evropu”, rekao je Meškov.

On je ukazao na “beskonačne vojne vježbe i prebacivanje aviona koji mogu da nose nuklearne glave u baltičke države” i ocjenio da je to “ekstremno negativno”.

Meškov je rekao da će ruske vlasti, kao i do sada, preduzimati “sve korake radi zaštite Rusije i njenih građana. NATO je intenzivirao vojne vežbe i ponudio da pošalje pojačanja i privremenu rotaciju trupa na istoku Evrope, kako bi pružio bezbednosne garancije svojim članicama iz ovog regiona povodom krize u Ukrajini.

NATO neće dati garancije Rusiji da Ukrajina neće biti primljena u članstvo Alijanse, poručio je generalni sekretar ove organizacije Јens Stoltenberg. “Takve garancije bi predstaljale kršenje naših osnovnih principa“, rekao je Stoltenberg u Briselu, osvrćući se na zahtjev Rusije da NATO pruži “stopostotne garancije“ da Ukrajina neće pristupiti Paktu. Generalni sekretar je ukazao da politika “otvorenih vrata“ ostaje na snazi, da svaka zemlja ima prava da sama bira s kim će sklapati vojna savezništva i da nijedna zemlja van NATO nema pravo veta na odluke o proširenju. “Ukrajina se ranije opredijelila da vodi neutralnu politiku, ali ako tu odluku promijeni i izrazi želju da uđe u NATO, mi ćemo to poštovati“, rekao je Stoltenberg i dodao da će Ukrajina prije toga morati da ispuni tehničke i političke uslove za prijem. Stoltenberg je optužio Rusiju za narušavanje teritorijalnog suvereniteta Ukrajine kroz vojnu pomoć i obuku proruskih snaga u Donjecku i Lugansku, kao i za “zveckanje oružjem” u blizini granica NATO. “Rusija je drastično pojačala vojne aktivnosti, pogotovo u vazduhu“, rekao je Stoltenberg i naveo da je NATO ove godine više od 400 puta dizao avione da presretnu ruske vazduhoplove na ivicama vazdušnog prostora Alijanse, što je povećanje od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Stoltenberg je pozdravio evropske i američke sankcije Rusiji i pozvao Moskvu da se pridržava protokola iz Minska i utiče na proruske snage da poštuju prekid vatre. Generalni sekretar je najavio da će NATO nastaviti da jača vojno prisustvo na istočnim granicama, što će biti tema sutrašnjeg sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse, gdje će osim toga biti riječi o formiranju nove jedinice za brzo djelovanje koja će biti “udarna pesnica“ Alijanse. Sekretar je pozdravio i sastanak šefova diplomatija koalicije za borbu protiv terorista takozvane Islamske države koja će se u srijedu održati u sjedištu NATO u Briselu i objasnio da NATO, osim što će pružiti gostoprimstvo ministrima, neće učestvovati u toj koaliciji.

“Riječ je o koaliciji pod vođstvom Sjedinjenih Američkih Država u kojoj učestvuju mnoge zemlje koje nisu u sastavu NATO“, rekao je on. Kako je ranije najavljeno, na toj konferenciji će učestvovati i ministar odbrane Srbije Ivica Dačić.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision