Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Mogerini i Han u Sarajevu: Počinje EU ofanziva na BiH!

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federika Mogerini (Federica Mogherini) i komesar za politiku susjedstva i proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) danas bi se u Sarajevu trebalo da se sastanu sa bh. političkim liderima u nastojanjima da bude odblokiran proces reformi u BiH i nastavak evropskog puna naše zemlje.

“Svi ministri vanjskih poslova EU su mi dali mandat da odem u Sarajevo  i vidim da li postoji zajednička baza za početak procesa koji bi BiH vratio na put evropskih integracija. Vjerujem, ako su bh. lideri spremni da se uključe u proces reformi, ako su ujedinjeni, ako je slično jedinstvo i u Parlamentu, EU je također spremna i to bi moglo da pokrene zemlju u pravom smjeru”, rekla je u intervju za BHRT uoči dolaska u Sarajevo visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Politički analitičar Srećko Latal:
“Ostaje da se vidi koji će biti rezultati te posjete jer nova evropska inicijativa prema BiH daje mogućnost za konkretniji i bolji angažman EU u BiH. Međutim, s druge strane, ta inicijativa je još u povojima i nedostaju joj konkretni detalji i mjere”.

Komesar Han je kazao da je cilj posjete da bude ponovljena podrška Evropske unije Bosni i Hercegovini ka integracijskom putu i potvrđene sve obaveze za napredak evropske perspektive zemlje.

“Istovremeno, bosanski izabrani čelnici moraju pokazati volju u interesu svojih građana, posebno u ekonomskim reformama”, kazao je Han.

Mogerini i Han danas imaju zakazan sastanak s predsjednicima najvećih političkih partija u BiH, na kome će ih detaljno informirali o novom pristupu Unije prema BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izrazili su očekivanje da će posjeta visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnost EU Federike Mogerini i komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana predstavljati snažnu podršku reformama i evropskoj perspektivi BiH.

Na taj sastanak su pozvani zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić, predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž, predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić, predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić, te predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić.

Posjeta evropskih ministara dolazi uoči rasprave o britansko – njemačkoj inicijativi o BiH pred Vijećem za vanjsku politiku (FAC) Evropske unije 12. decembra, a ministri vanjskih poslova država članica EU okupljeni u FAC-u već su prošlog mjeseca raspravljali o ovom prijedlogu kome su dali punu podršku.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision