Friday, 7. October 2022.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Septembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Mnogo veći problem od izbornog zakona i formiranja vlasti je predstojeća ekonomska kriza u BiH

Još od aprila mjeseca, kad je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan pokrenuo novu inicijativu za trilateralni sastanak Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, pojedini krugovi nagovještavaju da bi politički vrh Hrvatske preko njega mogao uticati na promjenu stava ključne bošnjačke političke partije, Stranke demokratske akcije, da prihvati izmjene Izbornog zakona po mjeri HDZ-a BiH. Međutim, njegova izjava u Sarajevu kako Turska ne podržava nametanje izmjena izbornog zakona umnogome je promijenila očekivanja od njegove balkanske turneje. Najavljena inicijativa za novi susret predstavnika dvije susjedne države i domaćih nacionalnih lidera će, kažu analitičari, pričekati formiranje nove vlasti nakon izbora u Bosni i Hercegovini. O ovim pitanjima, dometima Erdoanove balkanske turneje i izazvima koji stoje pred bosanskogercegovačkim institucijama urednik Radija Bosne i Hercegovine Amir Sužanj razgovarao je sa zagrebačkim vojno-političkim analitičarom Denisom Avdagićem.

Balkanska turneja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana najavljivana je kao mogućnost deblokiranja  određenih političkih pitanja u Bosni i Hercegovini, između ostalog i izmjena Izbornog zakona. Ne znamo koliko je sve to bilo realno, ali sve je dobilo jednu sasvim drugačiju dimenziju nakon Erdoanove izjave tokom posjete Sarajevu kako Turska ne podržava nametanje izmjena Izbornog zakona. Kao vi tumačite moguće rezultate njegove posjete, prije svega Zagrebu, nakon njegove jučerašnje izjave?

Malo ćemo pokušati stvari nekako razložiti da budu razumljivije. Ovo je posjeta koja je prilično značajna za turskog predsjednika Edogana. On dolazi na područje gdje će biti dobro dočekan, i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji i u Hrvatskoj. Oni znaju da je taj doček dobar, da tu neće biti određenih problema i stoga se poruke, koje se šalju javno, koncipiraju tako da izazovu što manje problema i da to ne izgleda kao da je na nekoga nagazio.. Kad je riječ o njegovoj poruci, naravno, on može ostati pri tomu, ali ne mora, vidjećemo kako će se ona odraziti u djelovanju Turske u Vijeću za provedbu mira, ali mislim da je, bez obzira na sve, svima u interesu da dođe do dogovora samih političkih aktera, kako bi se razriješila kriza koja je već, nažalost, otišla predaleko da je pitanje kako je uopće i razriješiti bez odluke Kristijana Šmita.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision