Monday, 16. May 2022.
Unsko-sanski kanton 22° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Septembra. 2016. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
MMF o stanju u BiH: Posebno nas zabrinjava visok stepen nezaposlenosti mladih

Nakon što je Izvršni odobor MMF-a odobrio trogodišnji Prošireni aranžman za Bosnu i Hercegovinu u vrijednosti od 553,3 miliona eura iz ove institucije rečeno je kako će novi program podržati poticanje ekonomskog potencijala i održavanje makroekonomske stabilnosti.

Iz MMF-a dodaju da će ova odluka omogućiti neposredno doznačavanje iznosa od oko 79,2 miliona eura i da će aranžman također pomoći u jačanju jedinstvenog ekonomskog prostora.
Odluka Izvršnog odbora omogućiti će neposredno doznačavanje iznosa od oko 79,2 miliona eura dok će ostatak sredstava biti raspoloživ u 11 anuiteta zavisno od zaključivanja kvartalnih pregleda.
Nakon diskusije Izvršnog odbora o Bosni i Hercegovini zamjenik direktora i vršilac dužnosti predsjedavajućeg Odbora Tao Zhang kazao je kako je oporavak ekonomije u BiH poslije globalne finansijske krize na dobrom putu, s rastom koji je u 2015. godini dostigao 3,2 posto uprkos fiskalnoj konsolidaciji.
“Međutim, približavanje prihoda nivou u naprednim evropskim državama i dalje zaostaje, a nezaposlenost, posebno među mladima, ostaje na veoma visokom nivou. Pred zemljom ostaju važni izazovi u smislu poboljšanja poslovne klime, unapređenja fiskalne politike i očuvanja stabilnosti finansijskog sektora”, kazao je Zhang.
Dodaje da s ciljem postizanja bržeg ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta, bit će neopohodno uložiti veće napore kako bi se odlučno krenulo naprijed s programom strukturalnih reformi.
“Nedavno usvajanje zakona o radu na entitetskom nivou je dobrodošao, ali je potrebno ostvariti kontinuirani napredak s ciljem jačanja poticaja za otvaranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru, između ostalog putem rješavanja problema veoma visokog poreznog opterećenja rada”, rekao je Zhang.
Ističe da će od presudnog značaja bit preusmjeravanje budžeta s ciljem postizanja fiskalne politike koja u većoj mjeri pogoduje ekonomskom rastu i to putem smanjenja tekuće potrošnje kako bi se otvorio prostor za prijeko potrebna ulaganja u infrastrukturu.
“Opredijeljenost vlasti da smanje zaposlenost u javnom sektoru je primjerena. Zajedno sa poboljšanim usmjeravanjem socijalnih davanja i predviđenim reformama penzionog sistema i sistema zdravstvene zaštite, ova će opredijeljenost doprinijeti postepenom smanjenju duga u odnosu na BDP”, kazao je Zhang.
On je rekao da vlasti rade na pripremi sveobuhvatnih politika u finansijskom sektoru, koje imaju za cilj očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka.
“Međutim, od presudnog značaja bit će pažljivo praćenje osjetljivosti banaka, uz istovremeno unapređenje efikasnosti i učinkovitosti supervizije banaka, između ostalog putem bolje koordinacije i saradnje između regulatornih agencija”, ističe Zhang.
Zaključio je da program bosanskohercegovačkih vlasti koji je podržan u skladu sa pravilima proširenog aranžmana (Extended Fund Facility) pruža značajnu priliku za suočavanje sa izazovima na održiv način, očuvanje makroekonomske i vanjske stabilnosti, a taokođer omogućit će i finansijsku podršku drugih međunarodnih partnera.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision