Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Januara. 2023. Region
Mitropolit Mihailo: Plan je aneksija Crne Gore

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo je izjavio da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) na vlasti u Crnoj Gori od parlamentarnih izbora 2020. godine i da, zajedno s “prosrpskim političkom blokom”, ima cilj da “slomi ustavni poredak” i da “anektira” Crnu Goru Srbiji.

U intervjuu podgoričkoj Pobjedi ocijenio je da su projekat “Otvoreni Balkan” i predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori politički instrumenti kojima SPC i prosrpski politički blok “širom otvaraju vrata” za veći utjecaj Srbije na Crnu Goru, prenosi Beta.

Kazao je da ni bivša, ni sadašnja vlast u Crnoj Gori nisu bile naklonjene CPC-u, da to potvrđuje Temeljni ugovor potpisan sa SPC-om, a koji toj crkvi “daje arbitražni status u državnim i političkim pitanjima i ustoličuje je u statusu vladajućega političkoga ideologa i arbitra u pitanjima ekonomije, kulture, kulturnog nasljeđa”.

‘SPC ima status nedodirljivosti’

Mitropolit CPC-a je mišljenja da SPC u Crnoj Gori ima status “nedodirljivosti” i odgovornost za to najviše pripisuje prethodnoj vlasti, predvođenoj Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

“Nisu ove nove vlasti upisale crkvenu imovinu, crnogorsko sakralno i kulturno nasljeđe u vlasništvo SPC-a. Taj posao su uradile prethodne [vlasti]”, kazao je on.

Prethodne vlasti su, po Mihailovim riječima, jedine odgovorne što je “Crkva Srbije” desetljećima devastirala crnogorske pravoslavne hramove i crkve, brišući svaki trag kulture i tradicije Crne Gore.

Mitropolit CPC-a očekuje da će u Vaseljenskoj patrijaršiji biti pokrenuto pitanje autokefalnosti CPC-a.

Saopćio je podatak da je od promjene vlasti nakon izbora 2020. godine država pomogla tu crkvu s ukupno 5.400 eura, a da je ta pomoć ranije iznosila 48.000 eura godišnje.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision