Četvrtak, 28. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Novembra. 2019. Zanimljivosti
Mislite da ste puno inteligentni? Uskoro IQ testiranje u Sarajevu i Banjoj Luci
Testiranje u Sarajevu će se održati u terminima od 11:00 i 12:30 sati na Ekonomskom fakultetu UNSA, a u Banjoj Luci na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Kako izgleda testiranje

Test je pismeni i ima 36 zadataka, a vrijeme za rješavanje je 40 minuta. Test je grafičkog karaktera i nije potrebno nikakvo pripremanje, niti predznanje, a zadaci su logički sa ponuđenim odgovorima.

Testiranje je moguće samo za osobe starije od 17 godina na dan testiranja. Na test je moguće izaći najviše tri puta tokom života i razmak između testiranja mora biti najmanje godinu dana.

Šta je Mensa?

Mensa je najstarije i najveće međunarodno udruženje visokointeligentnih pojedinaca. Osnovana je 1946. godine u Engleskoj. Njeni osnivači su australijski advokat Roland Berrill i engleski naučnik Lancelot Ware, čija ideja je bila da stvore udruženje za natprosječno inteligentne osobe koje će biti potpuno apolitično i oslobođeno svih rasnih i religioznih razlika.

Mensa širom svijeta okuplja hiljade osoba čija utvrđena inteligencija spada u gornjih 2 posto ukupne populacije, s ciljem upoznavanja, druženja i učestvovanja u različitim aktivnostima.

Osnovni i jedini uslov za članstvo jeste da se posjeduje kvocijent inteligencije od 133 ili više po Bineovoj (Vekslerovoj), odnosno 148 ili više po Katelovoj skali koji se postiže ostvarivanjem rezultata na standardizovanom IQ testu višim od onoga koji postiže 98 posto ukupne populacije.

Kako se prijaviti

Prijave za testiranje se podnose putem online formulara na Mensa.ba najkasnije do 15:00 sati u srijedu, 11. decembra 2019. godine.

Testiranju mogu pristupiti samo osobe starije od 17 godina. Na testiranje je neophodno donijeti neki lični dokument sa fotografijom zbog identifikacije i provjere datuma rođenja u suprotnom nećete moći pristupiti polaganju testa.

Rezultati testa su povjerljivi i poznati su samo psihologu Mense BiH i samom kandidatu. Rezultati se dostavljaju isključivo kandidatu, putem elektronske pošte.

Zainteresovani kandidati mogu dobiti više informacija na: testiranja@mensa.ba.

Mensa BiH pozvala je sve one koji su bilo kada polagali standardizovani Mensin test inteligencije te zadovoljili uslov za učlanjenje a državljani su BiH da se jave na e-mail adresu ukoliko žele da se učlane, s obzirom da se članstvo obnavlja na godišnjem nivou od jula mjeseca svake godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision