Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Februara. 2021. Bosna i Hercegovina
Misija OSCE-a u BiH: Bojkoti izbora nisu u interesu zdrave demokratije

Predstavnici Misije misije OSCE-a u BiH na svom Twitter nalogu oglasili su se u vezi sa bojkotom izbora u Srebrenici kojeg su najavili iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

“Glasanje je osnovno demokratsko pravo, koje građanke i građani mogu koristiti ili ne. Bojkoti izbora nisu u najboljem interesu zdrave demokratije”, komentarisali su iz OSCE-a na Twitteru.

Navode kako OSCE BiH nastavlja podržavati napore Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (da unaprijedi izborni sistem BiH, te pozivaju sve da poštuju njihove odluke.

Zbog utvrđenih brojnih nepravilnosti tokom glasanja, 2. februara CIK BiH je donio odluku o ponovnom glasanju za načelnika i skupštinu opštine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovnih i dva za glasove u odsustvu), te za gradonačelnika Doboja i gradsku skupštinu na 89 biračkih mjesta.

Neregularnosti koje je utvrdio CIK, kada je riječ o Srebrenici, u najvećoj mjeri se odnose na glasanje bez važećih dokumenata države BiH ili sa nevažećim identifikacionim dokumentima, te na krivotvorenje potpisa glasača.

Predstavnici političkih stranaka okupljenih u inicijativu “Moja adresa: Srebrenica” izrazili su nezadovoljstvo zbog toga što nisu poništeni kompletni rezultati, uključujući glasove putem pošte.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision