Sunday, 5. February 2023.
Unsko-sanski kanton -2° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Augusta. 2022. Bosna i Hercegovina
Ministrica Bisera Turković se sastala sa predsjednicom Singapura

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, sastala se 19. augusta 2022. godine, sa predsjednicom Republike Singapur Halimah Yacob.

U okviru radne posjete, a povodom 30. godišnjice singapurskog priznanja Bosne i Hercegovine, ministrica Turković je održala sastanke i sa drugim visokim zvaničnicima ove zemlje.

Ministrica Turković je na sastanku sa predsjednicom Yacob istakla da su naše zemlje multietničke i multireligijske, te da je važno u daljnjem jačanju bilateralnih odnosa, prenositi pozitivna iskustva i prakse u Bosnu i Hercegovinu, obzirom da je Singapur jedna od najrazvijenijih zemalja u svijetu.

Ministrica je upoznala sagovornicu sa potencijalima naše zemlje, trenutnim izazovima s kojima se naša zemlja suočava, ističući problem neprihvatanja sudskih presuda, što dovodi do negiranja genocida u Srebrenici i veličanja ratnih zločinaca.

Predsjednica Yacob je istakla da naše dvije zemlje imaju prijateljske odnose od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1. novembra 1995. godine. Navela je da su Bosna i Hercegovina i Singapur multikulturalne zemlje, te naglasila važnost izgradnje kohezivnih društava i zaštite zajedničkih prostora za sve, bez obzira na rasu, jezik ili religiju.

Na sastanku je razgovarano i o važnosti ekonomskog razvoja, saradnje u oblasti obrazovanja i razmjene studenata i mladih. Također, razmijenjena su mišljenja i o ratu u Ukrajini, te posljedicama rata u cijelom svijetu.

U okviru posjete Singapuru, ministrica Turković se sastala i sa višom državnom ministricom u Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu nacionalnog razvoja Sim Ann, koja je ujedno i članica državnog parlamenta. Istaknuta je važnost uspostavljanja bilateralnih konsultacija, tokom koji će se definisati oblasti od zajedničkog interesa, te su naglašene mogućnosti saradnje u oblastima proizvodnje hrane, jačanja trgovinske razmjene i namjenske industrije.

Ministrica Turković je održala sastanak i sa državnom ministricom za Ministarstvo trgovine i industrije i Ministarstvo kulture, zajednice i omladine, članicom državnog parlamenta Low Yen Ling. Ministrica Turković je istakla važnost jačanja trgovinske razmjene, te naglasila da postoje brojne oblasti za singapurske kompanije da investiraju u našu zemlju, napominjući potencijale i prednosti bh. tržišta.


(Vijesti.ba)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision