Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 17° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Novembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Ministri EU u ponedjeljak raspravljaju o BiH i dijalogu Kosova i Srbije

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) ċe na sastanku koji ċe biti održan u ponedeljak, 15. novembra, raspravljati o prilikama na Zapadnom Balkanu, sa posebnim fokusom na Bosnu i Hercegovinu (BiH) i odnosima između Srbije i Kosova, piše Radio Slobodna Evropa.

Iako neċe biti usvojeni zaključci oko regiona, ministri ċe raspravljati oko ideja koje je pripremio kabinet visokog EU predstavnika za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Josep Borell (Žozep Borelj) a koja ima za cilj da se ojača prisustvo i angažovanje evropskih insitucija u regionu.

U pripremljenom dokumentu u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid se ocjenjuje da je politička situacija na Zapadnom Balkanu u posljednjih par mjeseci “sve izazovnija”.

Spominje se produbljavanje političke krize u Bosni i Hercegovini, tenzije na sjeveru Kosova kao i međupartijske podjele u Crnoj Gori koje, kako se kaže “parališu politički sistem” u zemlji.

– Nesuglasice među zapadnobalkanskim partnerima koče sprovođenje regionalnih integracija, navodi se u dokumentu koji ċe biti predmet rasprave na nivou evroskih ministara a u koji su uvid imali novinari RSE.

U BiH učiniti sve kako bi se očuvala stabilnost

Šef evropske diplomatije najavljuje u dokumentu jačanje političkog angažovanja u regionu i s tim u vezi se u dokumentu spominje učestale poste raznih ministara inostranih poslova iz držaava EU, obaveštavanje zemalja regiona oko diskusija koje se vode na nivou EU te da ċe se Borell sastati sa liderima regiona nakon raspraave koja ċe biti održana 15. novembra.

Prema saznanjima RSE, Njemačka je insistirala da Bosna i Hercegovina bude glavni fokus na raspravi. Diplomatski izvori su potvrdili da je iz Berlina najavljeno da bi šef njemačke diplomatije spomenuo mogućnost sankcija protiv politčara u bh. entitetu Republici Srpskoj koji izjavama i akcijama ugrožavaju Daytonski sporazum.

Međutim, kako je objašnjeno za RSE, pitanje sankcija je veoma kompleksno i zahtijeva široku raspravu unutar EU te konsenzus među državama članicama, stoga se na sastanku 15. novembra ne mogu očekivati odluke osim takozvanog „opipavanja terena” kako bi Brisel mogao reagovati ako Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH, nastavi sa akcijama.

Na papiru koji je izradio Borellov kabinet se ocjenjuje da se politička situacija u BiH naglo pogoršala od ljeta.

„Neprihvatljiva, huškačka retorika koja dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje doprinela je povećanju tenzija na terenu”, ističe se u dokumentu te dodaje da su državne institucije sada „efektivno blokirane”.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je 23. jula, dok je još bio na dužnosti, nametnuo izmjene Kaznenog zakona BiH, odredivši zatvorske kazne do pet godina za svakoga ko “javno opravdava, negira, grubo banalizira ili pokušava opravdati zločin genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratni zločin”.

Politički predstavnici iz Republike Srpske osudili su taj potez i počeli su 27. jula bojkotirati institucije središnje vlasti, uključujući Predsjedništvo i Parlament BiH.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da “RS neće imati drugu opciju osim da započne disoluciju BiH”.

U dokumentu šefova diplomatija zemalja članica EU se navodi da treba učiniti sve kako bi se očuvala stabilnost BiH.

„Prije svega, hitno je potrebno stvoriti odgovarajući prostor za rješenje zasnovano na dijalogu kako bi BiH napredovala na svom evropskom putu”, navodi se u dokumentu, te dodaje da je neophodno nastaviti zajedničke napore na nivou EU i SAD, jer je bliska koordinacija veoma važna.

Nedavno produženje mandata Vijeća sigurnosti UN za operaciju EUFOR Althea se smatra pozitivnim korakom ka očuvanju sigurnosti i stabilnosti.

Građani su na protestu ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu upozorili da trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini ugrožava mir i stabilnost (25. oktobar 2021.)

Neophodna implementacija svih postignutih sporazuma u dijalogu Srbije i Kosova

EU priznaje da u dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova nema konkretnh pomaka.

Kako stoji u pripremljenom dokumentu koji će se naći za stolom šefova evropskih diplomatija, „atmosfera oko Dijaloga je i dalje izazovna i u posljednjih nekoliko mjeseci nije postignut dalji napredak”.

Nedavne tenzije nastale oko registarskih tablica za vozila koja na Kosovo ulaze iz Srbije, i rješenje koje je pronađeno je dokaz da dijalog može donijeti rezultate ako je podržan jasnim signalima od strane visokih zvaničnika EU i bliske saradnje sa SAD.

– Fokus sada treba da bude na povratku na implementaciju neriješenih obaveza iz dijaloga, poboljšanju atmosfere konkretnim pozitivnim akcijama i radu na agendi koja je okrenuta budućnosti, odnosno na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, a time i na evropsku budućnost Kosova i Srbije – stoji u dokumentu.

U dokumentu se također navodi da kako bi se podržali napori visokog predstavnika (Josep Borell) i specijalnog predstavnika EU (Miroslav Lajčak) u pružanju podrške, potrebna je kontinuirana podrška i angažovanje na visokom nivou država članica u odnosu na Beograd i Prištinu.

– Strane treba ohrabriti da se konstruktivno angažuju i ostvare pozitivne rezultate, uključujući regionalne sporazume u vezi sa zajedničkim regionalnim tržištem, i da se uzdrže od jednostranih akcija i retorike koja izaziva podjele, posebno u vezi sa sjeverom Kosova – podvlači se u dokumentu.

Iz kabineta Josepa Borella se priznaje da je vizna librealizacija poseban proces, ali se u dokumentu spominje da bi „unapređenje diskusija u Vijeću EU o liberalizaciji viznog režima za Kosovo također doprinijelo poboljšanju kredibiliteta EU” i moglo bi da pruži dalji podsticaj napretku Kosova na evropskom putu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision