Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Decembra. 2014. Svijet, Vijest dana
Ministri energetike EU danas o Južnom toku

Ministri energetike zemalja članica Evropske unije okupiće se danas u Briselu, a jedna od glavnih tema biće odluka predsjednika Rusije Vladimira Putina da se obustavi izgradnja gasovoda Južni tok.

Kako je najavljeno iz Evropskog savjeta, ministri će o Južnom toku razgovarati tokom radnog ručka, a u planu je i odvojen sastanak evropskog komesara za energiju Maroša Ševčovića sa ministrima iz zemalja članica koje su direktno ili indirektno uključene u ovaj projekat.

Iz Brisela je prošle nedjelje poručeno da EU nema ništa protiv izgradnje Južnog toka, pod uslovom da se uskladi sa evropskim propisima iz takozvanog Trećeg energetskog paketa, koji zabranjuju da ista firma bude istovremeno vlasnik gasovoda i jedini distributer gasa.

Sa druge strane, Putin tvrdi da je pozivanje na te propise bio samo izgovor da EU iz političkih razloga sabotira izgradnju 50 milijardi evra vrijednog gasovoda.

Bilo je planirano da Južni tok prođe kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju, sa ograncima prema Grčkoj i Italiji, a u izgradnju su bile uključene i njemačke firme.

Srbija neće imati predstavnika  sastanku jer je jedina iz ove grupe zemalja koja nije članica EU, ali su iz Evropske komisije najavili da će upoznati srpske vlasti sa rezultatima razgovora.

Nakon toga bi Šefčović na ranije planiranom sastanku u Sofiji trebalo da prenese usaglašen stav EU ruskom ministru za energiju Aleksandru Novaku.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision