Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Novembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Ministarstvo trgovine: Dobavljači diktiraju cijene nafte, mi tu ne možemo ništa

Cijene goriva na pumpama u Bosni i Hercegovini od ovog vikenda niže su i do 30 feninga po litru, ali pad cijena na nekim pumpama još nije zabilježen.

Sniženje cijena goriva uzrokovano je padom vrijednosti barela nafte na svjetskim berzama. Kako je za portal Klix rečeno iz Ministarstva trgovine, cijene goriva diktiraju isključivo dobavljači i država nad tim segmentom nema nikakvu moć.

Njihovo mišljenje zatražili smo zbog žalbi vlasnika pojedinih pumpi koje nisu u mogućnosti sniziti cijene, zbog čega postaju nekonkurentne.

“U skladu sa uputstvom koje je izdalo Ministarstvo o rokovima obavještenja o promjeni cijena i marži određenih prizvoda, taj rok je tri dana. Što se tiče velikih distributera, to su politike njihovih firmi i mi na to ne možemo utjecati, tržište je slobodno i nemam nikakve zakonske rokove koje ih mogu obavezati”, rekla je Lela Glibo, šefica Odsjeka za cijene pri Ministarstvu trgovine Federacije Bosne i Hercegovine.

Glibo je dodala da pumpe imaju dovoljno velike marže i na rafinerijske cijene koje su imali i ranije, i prema kalkulacijama Ministarstva niko od njih ne može biti oštećen.

Visine marži zavise od niza faktora, a trenutne marže su 13 posto na snižene cijene.

“Benzinske pumpe koje ne mogu sniziti cijenu ne mogu se obratiti nijednoj instituciji. Vlasnici pumpi se mogu obratiti samo svome dobavljaču. Također, pri dizanju cijena nafte i naftnih derivata nikome ne treba nikakva pomoć – ni od institucija, ni od koga drugog”, rekla je Glibo aludirajući na dijametralno drugačiji pristup vlasnika pumpi kada se desi poskupljenje na svjetskim berzama.

“Dakle, Ministarstvo vodi evidenciju i nemamo nikakvog utjecaja da bismo mogli reći ‘ova cijena vam ne valja’, možemo samo upozoriti pumpe ukoliko je njihova cijena zaista preniska u odnosu na druge”, zaključila je Glibo.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision