Monday, 4. December 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Januara. 2023. Svijet
Ministar vanjskih poslova Finske kazao da moraju razmotriti pridruživanje NATO-u bez Švedske

Ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto kazao je da ova država mora razmotriti pridruživanje NATO savezu bez Švedske.

Ovaj stav, koji predstavlja najavu u promjenu politiku prema pristupanju NATO savezu, dolazi nakon što je Turska saopćila da ne može dopustit Švedskoj ulazak u NATO zbog spaljivanja Kur'ana.

“Zajedničko članstvo dvije nordijske države ostaje prva opcija, ali naravno da smo procijenili situaciju, ako se desi nešto što će značiti da se dugoročno Švedska ne može kretati naprijed”, kazao je Haavisto ipak dodao je da je još uvijek prerano za reći.

Švedska i Finska su nakon invazije Rusije na Ukrajinu pokrenule postupak pristupanja NATO savezu i do sada je stav bio da će se zajedno kretati. Turska je članica saveza koja smatra da ove države, ali istaknuto Švedska, ne ispunjavaju potrebne uslove po pitanju saradnje u borbi proti terorizma. Turska je nezadovoljna odnosom Švedske prema PKK-a.

Dodatno zategnute odnose između Turske i Švedske je izazvalo spaljivanje Kur'ana koje je ispred turske ambasade u Štokholmu izveo ekstremni desničar,

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision