Monday, 26. September 2022.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Novembra. 2014. USK, Vijesti
MINISTAR MURIĆ: NEĆE DOĆI DO PRESTANKA RADA BOLNICE

BIHAĆ, 21. novembra – Amir Murić koji je od jučer zastupnik u novom sazivu Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) do izbora nove izvršne vlasti obavljat će i dosadašnju dužnost ministra zdravstva u Vladi USK. Kako nam je rečeno CIK BIH u odgovoru na upit u ovom slučaju, utvrdila je da se ne radi o sukobu interesa i da može obavljati svoju funkciju do imenovanja izvršne vlasti.

Nakon jučerašnje izjave Hajrudina Havića, direktora Kantonalne bolnice, da bi zbog nagomilanih dugovanja bolnica od iduće sedmice mogla prestati sa radom, danas se je oglasio i ministar Murić.

Ministar tvrdi da je izjava direktora Havića vapaj koji je imao za cilj da se javnost upozna sa problemima kojima se nosi bolnica posljednje tri godine. Dodaje da uprkos opstrukcijama organa koji bi trebali raditi na rješavanju problema u bolnici, neće doći do njenog prestanka rada, te da će svi koji rade u sistemu zdravstvene zaštite morati naći rješenja da se Kantonalnoj bolnici omogući da nesmetano funkcioniše. „Jedini način da se ti problemi riješe je kreditno zaduženje bolnice“, kaže ministar. Na prijedlog Vlade, Skupština je donijela odluku o kreditnom zaduženju u visini od saedam miliona za rješenje starih obaveza. Kako Vlada zbog svojih kreditnih obaveza nije mogla biti garant za podizanje ovog kredita, donesena je odluka da to bude Zavod zdravstvenog osiguranja i tu nastaje problem, kaže ministar Murić, jer je vd direktorica Aida Dervišević nakon stupanju na dužnost prekinula komunikaciju sa Ministarstvom i Kantonalnom bolnicom i svim drugim zdravstvenim ustanovama. Direktorica Dervišević, dodaje Murić, odbila je da zavod bude garant za kreditno zaduženje bolnice, jer navodno prema zakonu to nemogu biti. Ministar tvrdi suprotno, ali ipak, kako situacija ne bi izmakla kontroli, Vlada USK radi na pronalaženju rješenja.

Ministar dodaje da je direktor Havić upozoravao relevantne na ovaj problem, te da je od 2013.godine insistirao na kreditnom zaduženju, kako bi se izmirila dugovanja bolnice koja su 2011. godine iznosila 12,5 miliona maraka. Danas su ona svedena na sedam miliona. Kreditnim zaduženjem problem bi se riješio, a da li će se ono uspjeti relizovati, čini se pitanje je više političke, nego tehničke prirode.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision