Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 16° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Augusta. 2023. Bosna i Hercegovina
Minimalna plata od hiljadu maraka – realnost ili utopija?

Očekivanja su da uskoro minimalna plata u BiH iznosi hiljada maraka. Poslodavci u tom slučaju neće moći sami odlučivati žele li je povećati ili ne nego će im to biti obaveza, tvrde iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, ova inicijativa dolazi nakon tematske sjednice Federalnog parlamenta u prošloj godini, kada je Savez samostalnih sindikata postigao usvajanje nacrta Zakona o minimalnoj plati od hiljadu maraka. Planirano je da novi zakon stupi na snagu 1. januara naredne godine. Optimizam sidnikata, uvjeravanje Federalne vlade bit će na žestokom ispitu, ukoliko se to ne ostvari, a povjerenje uposlenika iznevjeri.

Jedan od strateških ciljeva nove Federalne vlade je usvajanje ovog zakona, navodi Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Da se ozbiljno radi na ovom zakonskom rješenju svjedoče i brojni sastanci koje je Savez održao s predstavnicima federalne vlasti, pojasnio je, te dodao da će i poslodavci značajno biti oslobođeni određenih poreznih obaveza, što će ovaj zakon učiniti realno izvodivim.

„Želimo da imamo garanciju da će sve ono čega država oslobodi poslodavce zaista i završiti u džepovima radnika. Naš prijedlog je sistemsko rješenje koje će biti obavezno za sve poslodavce, gdje će svi radnici osjetiti povećanje plata. Poslodavci su predlagali da to bude na volju poslodavaca“, ističe Šatorović.

Podsjećamo i na stav poslodavaca koji su preko ovlaštenih predlagača zakona uputili inicijativu za izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH. Time bi na povećane neto plate privredna društva i obrtnici plaćali umanjene doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje. A minimalna plata trenutno iznosi 596 maraka, što je više nego mizerno.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision