Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Oktobra. 2021. Bosna i Hercegovina
Milorad Dodik sa Gabrijelom Eskobarom razgovarao o otcjepljenju Republike Srpske

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na konferenciji za novinare da je razgovarao sa izaslanikom Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, dodajući da se razgovaralo i o pitanju otcjepljenja Republike Srpske.

Dodik je istakao da se otcjepljenje R.  Srpske samo nameće. “U BiH je nemoguće napraviti dogovor, ali mi poštujemo Dejtonski sporazum”, rekao je Dodik, prenijela je RTRS.

Eskobar je  poručio Dodiku: Prijetnje otcjepljenjem vode RS u izolaciju i ekonomski očaj .On je upozorio Dodika kako su “prijetnja otcjepljenjem i vraćanje reformi na institucije na državnom nivou antidejtonske i građanima Republike Srpske ne nude ništa osim izolacije i ekonomskog očaja”.

Dodik je kazao da je Escobar tvrdio da postoje pripremljene sankcije, te da je on odgovorio u svom stilu.

“Rekao sam mu da ako nastave prijetiti da mi nećemo razgovarati, on je rekao da ne prijeti već da je to činjenica. To znači da je prijetnja činjenica. Neke stare prakse tog dobrog čovjeka ja dobro znam on je bio šef kancelarije američke ambasade u Banjaluci 1998. godine, ali sigurno se i on promijenio. Samo mu mogu ovako i odavde poručiti da ambijent nasilja koje je vršila njegova administracija sada više nije moguća. Prema tome, neka izabere, ako želi dogovor možemo razgovarati, a ukoliko želi prijetnje i sankcije to se apsolutno odbacuje. Apsolutno je deplasirano prijetiti meni sankcijama njegove zemlje, a ja sam već pod njenim sankcijama i ništa se posebno nije desilo”, kazao je Dodik.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision