Utorak, 21. Jula 2020.
Unsko-sanski kanton 2° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Jula. 2020. Region
Migranti sanjaju balkansku rutu

Sirijac Abdullah će učiniti sve kako bi prešao granicu i u tampon zoni na grčko-makedonskoj granici čeka pogodan trenutak da se ukrca na voz, u nadi da će se domoći “balkanske rute” kojom su 2015. u Europu stigle stotine hiljada migranata.

Prve zrake sunca otkrivaju cijele porodice koje spavaju u napuštenim željezničkim vagonima ili uz prugu. Čim se pojavi policija bježe u obližnja polja.

“Moj brat živi u Italiji i želim ga pronaći”, kazao je 20-godišnji Abdullah koji posljednja dva dana kampuje u oronuloj zgradi nedaleko od željezničke stanice u Idomeniju, selu na sjeveru Grčke, tik uz sjevernomakedonsku granicu.

On već mjesecima živi u Grčkoj bez posla i ondje “ne vidi budućnost”.

Prije pet godina stotine thiljada migranata pješice je prešlo tu “ničiju zemlju” na putu za zapadnu Europu, no evropski san se urušio nakon što su zemlje Evropske unije 2016. zatvorile prolaz, a Grčka je uzduž svoje sjeverne granice podigla zid.

Deseci hiljada migranata koji su svoje zemlje napustili zbog rata, progona ili siromaštva našlo se blokirano u Idomeniju koji se pretvorio u grad straćara, prije nego su ih grčke vlasti silom evakuisale.

Od tada su izbjeglički kampovi u kontinentalnom dijelu Grčke, a posebice na ostrvima, pretrpani migrantima, a novi ne prestaju stizati.

Zbog premalih kapaciteta za 120.000 tražitelja azila trenutno u Grčkoj, veliki ih broj živi bez krova nad glavom u Atini te na granici sa Sjevernom Makedonijom.

U Idomeni svaki dan stiže oko 200 migranata, prepričava mještanin Lazaros Oulis. Objašnjava da su neki podigli šatore na poljima te se stanovnici pribojavaju da će njihovo mjesto pretvoriti u izbjeglički logor.

Riskiraju strujni udar
Većina migranata stigla je preko kopnene granice s Turskom, uzduž toka rijeke Marice, na sjeveroistoku Grčke.

Noću se migranti pokušavaju potajice ukrcati na voz koji povezuje Grčku sa Sjevernom Makedonijom ili se provući kroz rupe u graničnom zidu.

“Skaču na vloz i riskiraju strujni udar ili gubitak života ukoliko taknu visokonaponske kablove”, kazao je kondukter koji je nedavno pronašao 42 ilegalna putnika u svom vozu.

Ako ih i nekoliko prijeđe na drugu stranu, većinu uhvati sjevernomakedonska policijska ophodnja te ih vrati u Grčku.

Pakistanac Musa se žali da ga je tukla i makedonska i grčka policija te se taj 19-godišnjak pita “gdje su ljudska prava”.

Sa skupinom sunarodnjaka uspio se naposljetku provući kroz rupu u zidu i ući u Sjevernu Makedoniju.

Nakon više neuspjelih pokušaja, neki rezignirani migranti pješice se vrate u Solun, na oko 70 kilometara od Idomenija, poput 20-godišnjeg Somalijca Omara Hasana.

Kaže da će spavati na željezničkoj stanici u Solunu i pokazuje na zavijenu ruku svog prijatelja.

“Vidite što su mu učinili”, kazao je Omar.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision