Friday, 22. October 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Decembra. 2014. Svijet, Vijest dana
Međunarodni dan volontera – 5. decembar

Danas se obilježava Međunarodni dan volontera. Tim povodom, Crveni križ Federacije BiH otvorit će u Sarajevu IT Centar – donacija Microsofta Bosne i Hercegovine i Edukacijski centar za mlade.

U Edukacijskom centru će biti prezentirane informacije o aktivnostima Crvenog križa koje su planirane povodom Međunarodnog dana volontera, te o saradnji Crvenog križa Federacije BiH i Microsofta Bosne i Hercegovine i značaju koji će ovaj centar imati za mlade.

Najavljena je i prezentacija o realiziranim aktivnostima Crvenog križa na zbrinjavanju i pomoći stanovništvu pogođenom poplavama na području Federacije BiH.

Međunarodni dan volontera, 5. decembar, proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 17. decembra 1985. godine. Od tada se, svake godine, 5. decembar obilježava kao Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Motivi za volonterski rad su izraz visoke svijesti i spremnosti da se odgovori na potrebe drugih i unaprijedi život u svojoj zajednici. Pored saznanja da čine nešto za “pravu stvar”, volonteri su u prilici da dobiju nova iskustva, znanja i vještine, kao i da ostvare nova prijateljstva i kontakte, te iskoriste mogućnost stručnog usavršavanja i ličnog napredovanja.

SARAJEVO: SAJAM VOLONTERSKIH PROJEKATA

Fondacija Mozaik, u okviru programa Omladinske banke u Bosni i Hercegovini, organizuje Sajam volonterskih projekata na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

“ovog događaja na kome će učestvovati oko 150 mladih, želimo promovisati rezultate 31 omladinske banke i volonterske projekte mladih, te obilježiti Međunarodni dan volontera”, saopćili su organizatori.

Program Omladinske banke ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

Omladinskim bankama upravljaju odbori sastavljeni od deset članova u dobi od 15 do 30 godina. Oni su izabrani na javnom pozivu i edukovani da vode program malih grantova, koji direktno podržavaju jačanje povjerenja i saradnju mladih.

Omladinske banke u 31 općini od 2008. do ove godine su odobrile 1.300 volonterskih projekata realizovanih od 16.700 poduzetnih volontera i volonterki, koji su uložili oko 290.400 volonterskih sati kako bi doprinijeli poboljšanju društvenog i ekonomskog života u svojim zajednicama i omogućili da više od 540.100 osoba ima koristi od realizovanih projekata.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision