Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Decembra. 2014. USK, Vijesti
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježen i u USK-u

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se 3. decembra i ima za cilj da promoviše razumijevanje problema invaliditeta i mobilizira podršku za dostojanstvo osoba sa invaliditetom. Obilježavanje ovog dana zasnovano je na cilju potpunog i jednakog uživanja ljudskih prava i učešća u društvu osoba sa invaliditetom, kojeg zastupa i  Generalna skupština Ujedinjenih Naroda. Tim povodom u Kulturnom centru u Bihaću dana su se okupili članovi  kantonalnih invalidnih udruženja i saveza kako bi se družili i u miru porazgovarali o problemima kojim se susreću u svakodnevnom životu.

Obilježavanje Međunarodnog dana invalidnih lica ima za  povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, to su pre svega, siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti, loša zdravstvena i socijalna zaštita te isključenost iz društva. Kao što se vidi na terenu obrazovanje je jedan od ključnih poblem sa kojim se susreću invalidna lica, a ukoliko osoba nije dovoljno obrazovana umanjene su joj šanse da bude negde i zaposlena.

Iako je Bosna i Hercegovina prihvatila niz međunarodnih dokumenata kojima se obavezala da će osigurati uživanje prava osobama sa invaliditetom to se u praksi  baš i ne provodi. Jusmir Alibabić iz Koordinacionog odbora udruženja i saveza invalidnih lica kantona kaže da se ova kategorija građana suočava sa brojnim problemima koji ih tište.

Gradske vlasti imaju dobru saradnju sa udruženjima invalidnih lice i, prema riječima gradonačelnika Emdžada Galijaševića, društvo mora imati posebnu senzibilnost prema ovoj populaciji. Grad iz budžeta izdvaja određena  sredstva za pomoć ovim ljudina, ali to je za njihove potrebe nedovoljno.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obilježavanje tog dana s ciljem da se invalidima omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno sudelovanje u društvenom životu. Procjene su da približno 15 odsto svjetske populacije živi sa nekim oblikom invaliditeta.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision