Wednesday, 12. May 2021.
Unsko-sanski kanton 17° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Marta. 2021. USK
Mart-mjesec borbe protiv karcinoma

Mart se širom svijeta obilježava kao mjesec borbe protiv raka, s ciljem podizanja svijesti o prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju. Nažalost, kod nas, prema riječima dr. Ensara Nuhovića, specijaliste opće hirurgije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, sve više pacijenata dolazi u poodmaklom stadiju bolesti, što otežava samo tok liječenja.

Rak je jedan od vodećih uzroka smrti i bolesti, odgovoran za 18,1 miliona novih slučajeva oboljelih i 9,6 miliona smrtnih slučajeva prema posljednjim izvještajima.

BiH još uvijek nema jedinstven registar oboljelih, niti obavezne preventivne preglede, a trenutno cijeli zdravstveni sektor primarno je usmjeren na liječenje građana oboljelih od koronavirusa.

Ipak, ljekari sugerišu da se, unatoč pandemiji koronavirusa, pacijenti trebaju javiti pri pojavi prvih sumnjivih simptoma, jer od ranog dijagnosticiranja ovisi i uspješnost u liječenju karcinoma.

 „Dosta nam pacijenta dolazi u zapuštenoj fazi, primljeni kao hitni slučajevi gdje je bolest već zahvatila druge organe u trbuhu i to su operacije što bi rekli iz nužde, međutim moj savjet pacijentimau svakom slučaju da ne čekaju simptome jer kad se simptomi jave, već je naznaka da je vec došlo i do razvoja bolesti i proširenja na ostale organe“, ističe dr. Ensar Nuhović, spec. opće hirurgije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision