Wednesday, 17. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Januara. 2023. Bosna i Hercegovina
Marjanović: Dodik se neće promijeniti preko noći, SNSD je sada neizbježan partner

Lider pokreta Za nove generacije Damir Marjanović komentirao je odnose unutar Osmorke te istakao kako je dogovoreno da se ide u ubrzavanje procesa formiranja vlasti na nivou kantona i Federacije BiH.

Marjanović je govorio o tome da li se unutar Osmorke osjeća kao okružen saveznicima ili ne.

“Polako se upoznajemo. Neke ljude znamo malo bolje, neke slabije. Neke sam ljude prvi put vidio nakon izbora i tek treba da vidimo da li su nam isti motivi, da li nam je isti modus operandi. Nisam od onih ljudi koji dramatično to doživljavaju, ovo je posao, a u poslu trebate biti okruženi partnerima”, kazao je Marjanović.

Smatra da je jučerašnji sastanak predstavnika stranaka Osmorke bio konstruktivan.

“Bilo bi dobro da sklonimo nekako kamere sa političara, mislim da bi bilo mnogo bolje, mnogo efikasnije i onda bi na scenu isplivali oni koji žive od populizma i koji žive od nekih konkretnih stvari”, istakao je.

O zaključcima sastanka rekao je da se oni tiču ubrzavanju procesa formiranja vlasti na federalnom i kantonalnim nivoima te da je to bio tehnički sastanak, a govorio je o novoj vlasti na državnom nivou.

“Moramo prihvatiti da živimo u komplikovanoj državi. Vijeće ministara je gdje jeste, svaka stranka Osmorke je zauzela svoj stav. Sebe smatramo dijelom Osmorke, ali poštujemo tuđe principe. Mogu ponoviti naš stav koji je iznio Zlatko Miletić i mi stojimo iza toga, da trebamo pored dobrih programa i volje, trebamo dobro pogledati ljude koji će to realizirati”, smatra Marjanović.

Otvoreno je kazao i da mu nije jasno kako neko može htjeti da bude ministar u Vijeću ministara ako je pravosnažno osuđena osoba, kada je pri apliciranju za poslove uvijek jedan od uslova konkursa taj da osoba nije ranije osuđivana.

“Nije mi logično da se takvo nešto desi. Mi smo to našim partnerima rekli. Naš je princip da barem Osmorka ne ide u tom pravcu. Ta priča je manje-više završena”, kazao je.

Komentirao je i tvrdnju lidera Osmorke da na političkoj sceni gledamo nekog “novog” Milorada Dodika, lidera SNSD-a i predsjednika RS-a.

“Duboko sam svjestan da se to neće dogoditi preko noći. Za sve je potrebno dvoje. Nisam od onih koji očekuje da će se preko noći nešto dogoditi. Dodik je iskusan političar s kojim malo toga zajedničkog imam. Stranka iz koje on dolazi u ovom momentu je neizbježan partner”, istakao je.

Kazao je Marjanović i kako je sa Dodikom bio na samo jednom sastanku te da je tada spomenuta problematika obrazovanja, kao i da je Dodik tom prikom rekao da to jeste problem i da se na tome treba raditi.

Dao je lider pokreta Za nove generacije 100 dana državnoj vlasti da pokaže da može funkcionirati.

“To vam je kao naučni eksperiment. Postavili smo ciljeve i želimo da vidimo ima li napretka. Ako ga nema, imamo problem”, zaključio je Marjanović tokom gostovanja u programu BHT-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision