Četvrtak, 26. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 17° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Septembra. 2019. Svijet
Mandatar Netanjahu pozvao rivala Ganca u vladu

Dosadašnji premijer Izraela Benjamin Netanjahu, koji je večeras dobio mandat da formira novu vladu nakon prošlonedeljnih izbora, pozvao je svog rivala Benija Ganca da mu se pridruži u vladi jedinstva.

“Mislim da je potrebno da obrazujemo vladu jedinstva zajedno”, rekao je Netanjahu, ocenivši da je “ zajedničko liderstvo” moguće.

On je time nagovestio da je otvoren za dogovor o rotaciji na funkciji premijera.

Netanjahu je naglasio da takva široka vlada jedinstva ”mora biti brzo formirana” ili “će po svoj prilici biti obrazovana kao poslednji izlaz”, preneli su izraelski mediji.

On smatra da nema poente u odugovlačenju procesa i obećava da će vratiti mandat predsedniku Izraela Ruvenu Rivlinu ako ne uspe da obrazuje vladajuću koaliciju.

Netanjahu je to rekao pošto mu je Rivlin dao mandat da obrazuje novu vladu posle neuspeha pregovora izmedju njegove konzervativne partije Likud i Gancovog saveza centra Plavo belo o formiranju vlade jedinstva.

Dve strane nisu mogle da se dogovore ko bi je predvodio, a Ganc je tokom izborne kampanje govorio da neće sedeti u vladi sa Netanjahuom kojem prete optužnice za prevaru i zloupotrebu poverenja, u tri slučaja, uključujući jednu za mito.
Izbori održani 17. septembra bili su drugi ove godine.

Posle prvog glasanja u aprilu Netanjahu je takodje dobio zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju, ali nije u tome uspeo.

Posle toga šansa nije data Gancu da on to pokuša, već je parlament raspušten i raspisani su novi izbori.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision