Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 20° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Augusta. 2023. Svijet
Makron: EU treba da se reformiše ako želi da integriše nove nacije

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da bi Evropska unija (EU) trebalo da bude hrabra i da pronađe načine za integraciju zemalja kandidata, među kojima su Moldavija, Ukrajina i zemlje zapadnog Balkana, piše “Politico”.

Makron je kazao da EU treba da se reformiše ako želi da integriše nove nacije i da mora izgraditi konsenzus s više od 30 svojih članica.

“Trebat će nam hrabrost”

– Rizik je misliti da možemo da se proširimo bez reformi. Mogu da posvjedočim da je Evropi dovoljno teško da napreduje u osjetljivim temama sa 27 članica, a sa 32 ili 35 neće biti lakše – istakao je Makron na godišnjem skupu francuskih ambasadora u Parizu.

Trebat će nam hrabrost, da prihvatimo više integracije u nekim oblastima, a možda čak i Evropu s više brzina, kazao je Makron.

Francuski predsjednik nije precizirao kako bi funkcionisala Evropa s više brzina, ali je dodao da je neophodna revizija procedura kako bi blok zadržao „privlačnost“.

Nekoliko prijedloga

Prema riječima nekoliko francuskih zvaničnika, Makronova vlada radi na nekoliko prijedloga za Evropu s više brzina, što bi uključivalo stvaranje neformalnih grupa zemalja članica, koje bi radile na određenim oblastima politike.

Makron je, također, nagovijestio da će detaljno iznijeti svoja razmišljanja o proširenju i reformama EU u predstojećim mjesecima, uoči evropskih izbora EU ​​naredne godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision