Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Jula. 2022. Region
Sjeverna Makedonija otvara pregovore s EU, prihvatila francuski prijedlog

Sobranje Sjeverne Makedonije usvojilo je danas većinom glasova zaključke kojima se Vlada zadužuje da prihvati francuski prijedlog za početak pregovora sa EU i da u tom procesu zaštiti identitetske osobenosti makedonskog naroda, jezik i istoriju.

Za zaključke kojima se Vlada Sjeverne Makedonije zadužuje da produži proces sa Evropskom unijom i da usvoji ponuđeni Pregovarački okvir, glasalo je 68 poslanika vladajujuće kolalicije oko SDSM i DUI i alabanskih opozicionih partija, dok su pre glasanja salu napustili poslanici kolicije opzicione VMRO DPMNE i Ljevice, koji prijedlog smatraju štetnim.

Trodnevna rasprava u Sobranju, o Informaciji o prijedlogu pregovaračkog okvira za pristupne pregovore, koji je francusko predsjedništvo Unijom predložilo Savjetu EU 30. jula, protekla je u napetoj atmosferi, makedonska opozicija je bukom i vuvuzelama ometala govore kolege iz vladajućih partija, a bilo je i verbalnih sukoba.

Poslanici vladajućih SDSM i DUI tvrde da pregovački okvir, koji je ponudilo francusko predsjedništvo EU, nudi nepovredivost makedonskg identiteta i jezika i početak pristupnih pregovora, posle 17 godina kandidatskog statusa.

Zaključke koje su poslanici usvojili podnijeli su šef poslaničke grupe vladajučeg SDSM Jovan Mitrevski i poslanik DUI Arber Ademi.

“Vrieme je za odluku. Kroz donošenje zaključaka koji će biti obavezni za sadašnju, ali i za svaku buduću vladu, obezbijedićemo evropski put zemlje uz bezuslovno poštovanje jezika, identiteta, istorijskih i kulturnih posebnosti makedonskog naroda, o kojima se nije pregovaralo ni u kom trenutku, nikada ni sa kim o tome ne može i ne smije da se pregovara”, rekao je Mitrevski.

Makedonske opzicione partije smatraju da je francuski prijedlog ponižavajući i da vodi direktnoj asimilaciji makedonskog naroda i bugarskim ucenama i višegodišnjem sprečavanju integrativnog procesa, ocenjujući da je glasanje za taj dokument veleizdaja.

Poslanik i potpredsjednik VMRO DPMNE Aleksandar Nikolovski je ocijenio da se prihvatanjem francuskog prijedloga pristaje na tvrđe Sofije da je makedonski jezik dijalekt bugarskog.

Poslanicima vladajućih partije Nikolovski je poručio da je ovo “teško nacionalno poniženje” i da je njihova zemlja “postala sramota kojoj se cijeli Balkan podsmijava.

Poslanik opozione partije Ljevica Boris Krmov je ocijenio da se francuski prijedlog usvaja da bi Albanija počela pregovore sa EU, a na Makedoniju se prebacila odgovornost za to što ne može da ih započne”.

“Ovo se radi da bi Albanija počela pregovre, a mi ćemo ostati vječno zakočeni da nikada ne uđemo u EU”, rekao je Krmov.

Francuski prijedlog za ukidanje bugarskog veta i početak pristupnih pregovora, iza kojeg je stala cijela EU, u Sjevernoj Makedoniji je naišao na snažan otpor, osim makedonske opozicije, i velikog dijela građana, akademske javnosti i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave eurointegracijama.

Početak pregovora EU sa Skopljem blokira bugarski veto od novembra 2020. zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Sjeverne Makedonije, koja već 17 godina ima status kandidata za članstvo.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision