Monday, 22. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Marta. 2024. Region
Makedonske kompanije izgubljene u navigaciji NATO tržištem

Svaka registrovana kompanija u sistemu za javne nabavke u Sjevernoj Makedoniji može da “napadne” i na NATO tendere za javne nabavke. To treba da omogući ekonomske koristi od članstva u Alijansi i da priliku makedonskim kompanijama da postanu dio lanca nabavki i snabdijevanja proizvodima za potrebe NATO vojski, baza i raznih misija u svijetu.

Međutim, da bi izvojevale pobjedu na tenderu na međunarodnom nivou nad konkurentskim kompanijama u savezničkim zemljama, makedonske kompanije moraju odgovoriti zahtjevima Alijanse i tehnološki i razvojno.

U Ministarstvu odbrane, koje vodi postupak za dobijanje saglasnosti za upis u registar kompanija koje mogu konkurisati na tržištu NATO-a, kažu da ne postoje posebni uslovi i standardi koje treba ispuniti, a koji se razlikuju od makedonskog zakonodavstva. Međutim, u četiri godine od ulaska Sjeverne Makedonije u Alijansu, 44 kompanije su pokazale takav interes.

Evidencija Ministarstva odbrane pokazuje da su ove 44 registrovane kompanije iz različitih sektora – prehrambene industrije, namjenske proizvodnje specifične zaštitne opreme, kompanije iz sektora prerađivačke industrije, građevinskog sektora, za organizaciju događaja i drugo.

Članstvom Sjeverne Makedonije u NATO-u i nakon usaglašavanja domaćeg zakonodavstva, Ministarstvo odbrane je u septembru 2021. godine osnovalo poseban Centar za podršku kompanijama koje učestvuju na tenderima Alijanse.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision