Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Novembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Region, Vijest dana, Vijesti
Makedonija uzor zemljama regiona – BiH na začelju – Poslovna klima donosi investicije

Bosna i Hercegovina je prema indikatorima poslovanja Svjetske banke na 131. mjestu od ukupno 198 država. Јedna od najvećih zamjerki međunarodnih finansijskih institucija je nedovoljan priliv direktnih stranih investicija u BiH i druge zemlje regiona Zapadnog Balkana.

Za razliku od BiH u kojoj vlasti treba da povećaju konkurentnost i jačaju slobodno tržište Vlada Makedonije je uspjela provedenim reformama privući strani kapital i smanjiti nezaposlenost za 10 odsto. Slobodna industrijska zona u okolini Skoplja prostire se na 250 hektara.Јedna je od četiri u zemlji koje su izgradile makedonske firme.Vladina politika niskih poreza privukla je strana ulaganja među kojima su američka kompanija Kemet, britanski DŽonsons Meti , belgijski Van Hol i druge koje posluju u zoni bez carina i poreza pod uslovom da proizvode za izvoz.

Viktor Mizo, direktor Direkcije za tehnološke industrijske razvojne zone Makedonije izjavio je za RTRS da je u ovim zonama zaposleno tri i po hiljade radnika. Prošle godine je izvoz iz zona bio 760 miliona evra što je bilo oko 25 odsto ukupnog izvoza iz Mkaedonije. Prema njegovim riječima, ove godine bi izvoz mogao biti veći od 1,2 milijarde evra i to bi činilo gotovo trećinu ukupnog izvoza.

Kompanija “Kemet” državi ne plaća porez na sirovine i repromaterijal za izradu kondenzatora. Oslobodjena je poreza na dodatnu vrijednost i poreza na dobit za sve što ulaže u industrijsku zonu na 10 godina od početka poslovanja. Zbog najnižeg poreskog opterećenja u biznisu sa ukupnom stopom od 7,4 odsto Makedonija je na prvom mjestu u svijetu prema izvještaju Duing Biѕnis. Investitorima su, osim vladinih olakšica, važni i drugi faktori. ”Glavni razlog našeg dolaska u Makedoniju je prijateljska zemlja, niski troškovi, mlada Vlada spremna da radi, prostor, industrijske zone koje su veoma dobro napravljene. Takođe, treba da budemo prisutni u Evropi”, izjavio je za RTRS Gvido Galeni, direktor u kompaniji Kemet Balkan. Galeni kaže da je kompanija u Makedoniji na svega 12o km od Bugarske u kojoj već imaju fabriku. Vlada je još od 2008 godine privlačenje stranih investicija stavila u fokus djelovanja i uvela jedinstvenu stopu poraza za domaće i strane firme. Mnogo novca je uloženo u kampanju investiraj u Makedoniju što je uticalo na povoljan poslovni ambijent. Strane firme imaju pozitivna iskustva i najavljuju širenje proizvodnih kapaciteta. DŽatin Takrar, generalni direktor DŽonsons Meti izjavio je za RTRS da su glavni razlozi za investiranje blizina aerodroma jer sirove materijale transportuju avionom. „Osim toga, važna je infrastruktura, zemljište, blizina glavnog grada. Mi smo u Makedoniji udvostručili kapacitete i trenutno zapošljavamo 570 radnika.”, izjavio je DŽatin Takrar, generalni direktor britanske komapnije u Makeodoniji. Nove strane investicije i modernizacija transportne infrastrukture koju vlasti najavljuju pomoći će i integraciju zemlje u Evropsku Uniju. U poređenju sa Makedonijom koja je napravila dosta ustupaka investitirima u pogledu poreske politike, u BiH su problem veliki porezi i doprinosi, registracija kompanije, duga procedura i mnogo formulara kao i nedostatak koordinacije između različitih nivoa vlasti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision