Tuesday, 23. April 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Februara. 2024. Bosna i Hercegovina
Magazinović: Ukrajina je zahvalna Bosni i Hercegovini na podršci

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović susreo se u Kijevu (Ukrajina) sa predsjednikom Parlamenta Ukrajine Ruslanom Stefanchukom.

Tokom susreta Magazinović je potvrdio solidarnost sa ukrajinskim narodom naglasivši da agresija na Ukrajinu nije samo rat protiv ove zemlje nego da predstavlja atak na cijelu Evropu. 

Evropski put

Stefanchuk je izrazio posebnu zahvalnost Bosni i Hercegovini na dosadašnjoj podršci, te istaknuo da se nada da će obje države u narednom periodu imati krupne iskorake na evropskom putu.

Magazinović je prisustvovao i brifingu Vojne obavještajne službe Ukrajine, kojeg su za predstavnike parlamenata zemalja Evropske unije (EU) i šefove delegacija država članica Vijeća Evrope organizirali šef Vojne obavještajne službe Ukrajine general Kyryl Budanov i njegov zamjenik Vadym Skibytsky. Ovo je prvi put od početka ruske invazije da je neka delegacija primljena u sjedištu ove institucije i informirana o stanju na ratištu i projekcijama vezanim za naredni period.

Kršenje ljudskih prava

Magazinovića je u posjetu, zajedno sa drugim prisutnim šefovima delegacija, primila i stalna predstavnica predsjednika Ukrajine na Krimu Tamila Tasheva. Razgovoru je prisustvovala i čelnica Krimske Platforme Maria Tomak. Sagovornice su informirale Magazinovića o pripremama zakona za period nakon okončanja okupacije Krima. U razgovoru je značajna pažnja posvećena kršenju ljudskih prava ljudi koji žive na okupiranoj teritoriji, te pritiscima i pravosudnom progonu političkih neistomišljenika, u čemu, kako je rečeno, ekspertiza Vijeća Evrope može biti veoma korisna.

Inače, Magazinović boravi u posjeti Ukrajini u povodu obilježavanja druge godišnjice pune invazije Ruske Federacije na Ukrajinu. Pored brojnih susreta sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, u nastavku posjete prisustvovat će i posebnoj sjednici Parlamenta Ukrajine koja se dešava tim povodom. 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision