Wednesday, 27. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Septembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Magazinović: Presude Evropskog suda za ljudska prava iskoristiti za izgradnju sistema po uzoru na EU

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajući Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSSV) Saša Magazinović učestvovao je u Parizu na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE u okviru koje je održana i rasprava o provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava koje se tiču Bosne i Hercegovine.

Magazinović je u svom obraćanju istakao da se izostanak implementacije presuda može i posmatrati na način da Vijeće Evrope gubi bitku za vrijednosti oko kojih su se okupile zemlje članice, te da su ovakve rasprave korisne kako bi se došlo do spoznaje o mehanizmima koji trebaju biti korišteni kako se ne bi dovodilo u pitanje provođenje odluka suda u brojnim zemljama članicama.  

Govoreći o presudama koje nisu implementirane u Bosni i Hercegovini, kazao je kako od implementacije presuda ne treba praviti eksperimente, nego da pomoću tog procesa treba izgraditi društvo i sistem tako da Bosna i Hercegovina liči na zemlje Evropske unije čija članica želi postati.

Istakao je da je bilo slučajeva kada su predstavnici međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini pristajali na rješenja koja nikada ne bi prihvatili u svojoj zemlji, te da i o tome treba govoriti otvoreno. Izrazio je nadu da u procesima koji slijede to neće biti slučaj.  

Pored ove teme, Komitet se bavio i temom ruske agresije na Ukrajinu sa aspekta pravnih pitanja i ljudskih prava, kao i temom špijunskih aplikacija i njihovom zloupotrebom od pojedinih država članica. Svoju narednu sjednicu Komitet će održati u oktobru, tokom zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision