Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Novembra. 2023. Region
Lukašenko upozorio Srbiju: Odlučite se. Jeste li zaboravili našu ljubaznost?

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko imenovao je jučer nove ambasadore u Kini, Zimbabveu, Južnoj Africi, Srbiji i Indoneziji.

Sergej Malinovski, koji je do sada bio na čelu Glavne uprave za informiranje i analitiku Ministarstva vanjskih poslova, premješten je na dužnost izvanrednog i opunomoćenog bjeloruskog ambasadora u Republici Srbiji.

Lukašenko je tom prilikom prokomentirao i vanjskopolitičku poziciju Srbije te potvrdio nezadovoljstvo određenim potezima Beograda. Bjeloruski čelnik pozvao je da se ozbiljno preispita saradnja Bjelorusije sa Srbijom i rad bjeloruske diplomatske misije u ovoj zemlji, piše bjeloruska novinska agencija BelTA

  • Trebamo se zamislit nad politikom koju Srbija vodi i planira voditi u odnosu na Bjelorusiju. Ako žele (sarađivati s Bjelorusijom), trebali bismo vidjeti rezultate te suradnje u trgovinskoj i privrednoj dimenziji. Ako žele podržati evropske i američke sankcije protiv Bjelorusije, to je njihova stvar. Oni žele i imati kolač i pojesti ga, slikovito rečeno – kazao je Lukašenko.
  • Ipak, trebali bi se odlučiti. Ako su zaboravili našu ljubaznost prema njima, mogu podržati sankcije – dodao je.

Poručio je diplomatima da da jačaju kontakte s onim zemljama koje također teže konstruktivnoj saradnji i koje su spremne izaći u susret Bjelorusiji.

  • Suočavamo se s još jednim problemom koji sam upravo spomenuo. Ako Zapad i Amerika ne žele surađivati s nama, u redu je, mi ćemo zadržati svoju diplomatsku prisutnost tamo gdje je potrebno. I trebali bismo većinu diplomata prebaciti u ona područja gdje vidimo napredak. Ostvarili smo napredak u saradnji s mnogim zemljama, sarađujemo s puno naroda. Moramo izgraditi zamah – naveo je. 

Potvrdio je kako se to odnosi i na Srbiju.Samo trebamo shvatiti što žele u političkoj dimenziji. Nije u redu da govore jedno, a rade drugo. Stoga moramo shvatiti stvari – zaključio je. 

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision